Izaberite stranicu
25. август 2023.
Званична посета амбасадора Јапана Директорату

На иницијативу Његове екселенције господина Акире Имамура, амбасадора Јапана у Републици Србији, одржан је састанак са представницима Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. Повод за састанак било је представљање тренутне ситуације везане за активности у вези са испуштањем отпадне воде из нуклеарне електране Фукушима.

Амбасадор је изнео званични став Владе Јапана, да су све активности које се тренутно обављају у складу са општим принципима радијационе и нуклеарне сигурности и стандардима Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ).

Слађан Велинов, директор Директората захвалио се његовој екселенцији на посети, а посебно се захвалио Влади Јапана на транспарентном и објективном извешатавању о овој теми. Он је истакао да постоје различите информације како у медијима тако и у јавности, те је тим поводом нагласио да ће се Директорат и даље водити искључиво званичним и провереним информацијама које добија од МААЕ.

Представници Директората су напоменули да од Међународне агенције за атомску енергију редовно добијају извештаје који се достављају свим земљама чланицама у вези са активностима у нуклеарној електрани Фукушима, које помно прате и анализирају. Директорат у потпуности подржава напоре како Јапана тако и МААЕ у вези са решавањем проблема са отпадном водом на сигуран начин, који ће обезбедити адекватну заштиту здравља људи и животне средине.

Директорат у складу са својим надлежностима редовно прати ситуацију у вези са активностима у НЕ Фукушима и наставиће да благовремено извештава јавност.