Izaberite stranicu
29. септембра 2021.
ZODIAC, NUTEC Plastics и PACT у фокусу овогодишњег састанка националних координатора за везу са МААЕ региона Европе

На маргинама Генералне конференције (GC65) Међународне агенције за атомску енергију МААЕ 23.09.2021. године, у Бечу је одржан састанак националних координатора за везу са МААЕ региона Европе.

Након поздравног обраћања Еве-Кули Кала,  директорке Сектора за Европу Департмана техничке сарадње (TCEU), учесницима и делегатима који су преко онлајн платформе пратили скуп, обратио се Хуа Лиу, директор Департмана техничке сарадње и заменик генералног директора МААЕ. Он је искористио прилику  да  присутне упозна са новим иницијативама МААЕ, нагласивши да се програм ТС МААЕ преко годину дана спроводи у условима ковид пандемије, због чега су многи скупови пребачени у виртуелни формат, а пројектни планови прегледани и ревидирани како би одговарали новим околностима.  Лиу је истакао да је укупно 24 земље из Региона Европе добило помоћ МААЕ у опреми и материјалима за тестирање ланчане реакције полимеразе у реалном времену (енгл. RT-PCR testing).

Хуа Лиу се осврнуо  на реализацију ZODIAC пројекта и напоменуо да су до сада 143 земље чланице, именовале националне координаторе за ZODIAC, а да је 114 земаља одредило одговарајуће националне лабораторије.

Подсећамо да је прошле године Рафаел Мариано Гроси, директор МААЕ покренуо иницијативу за јачање глобалне спремности за будуће пандемије попут КОВИД-19, кроз пројекат ZODIAC, који се темељи се на искуству МААЕ у пружању помоћи земљама у коришћењу нуклеарних и изведених техника за брзо откривање патогена који изазивају прекограничне болести животиња, укључујући и оне који се шире на људе.

Лиу је такође поменуо нову иницијативу генералног директора МААЕ, која се односи на примену нуклеарних технологија у борби против загађења пластиком – NUTEC Plastics – и подсетио да ће 7. октобра ове године  бити одржан округли сто на ову тему, за Регион Европе и Централне Азије.

У свом обраћању Хуа Лиу се осврнуо и на Програм TCEU за пројектни циклус 2022- 2023, који је пројектован од 78 нових националних и 15 нових регионалних предлога пројеката и честитао TCEU на оптимизацији програма.

Пред крај овог састанка, директорка Програма акције за канцер терапију (PACT) МААЕ, Лизу Стивенс,  је говорила на  тему јачања контроле канцера у Европи и Централној Азији. Она је нагласила да и даље постоје значајне разлике међу земљама у свету, у погледу доступности лечења канцера, процењујући да на глобалном нивоу недостаје преко 5.600 машина за радиотерапију, у земљама са ниским до средњим приходом.

Директорка Стивенс је учеснике састанка упознала са различитим модалитетима помоћи коју PACT  пружа земљама чланицама и охрабрила представнике земаља региона да се обрате за овај програм помоћи.