Izaberite stranicu
7. јун 2024.
Завршен Четврти регионални семинар из увода у нуклеарну форензику

Директорат за радијацону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је, у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију, током ове семице, био организатор Четвртог регионалног семинара из увода у нуклеарну форензику.

33 учесника из 14 земаља су у оквиру овог петодневног семинара разматрали примере из праксе и искуства у сарадњи, у области нуклеарне форензике, лабораторијских метода и стандардне оперативне процедуре земаља учесница.

Посебна пажња је посвећена анализи регионалних вежби које се већ неколико година организују као пример добре сарадње међу учесницима семинара и које су у интересу развоја метода и оперативних процедура за борбу против криминалних случајева који садрже материјал изван регулаторне контроле.

У оквиру семинара организована је посета Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, у оквиру које су учесници  обишли Лабораторију за нуклеарну физику, Департман за физику и Лабораторију Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине.

Представник МААЕ Zhong Yuan, из Дивизије за нуклеарну безбедност, Департмана за нуклеарну сигурност и безбедност, истакао је важност овог семинара и нагласио да му је посебно драго што је Република Србија ове године била организатор овог традиционалног догађаја.