Izaberite stranicu
29. септембра 2022.
Учешће представника Србије на Научном форуму – „Зраци наде: Третман канцера за све“

Делегација Републике Србије учествовала је на овогодишњем научном форуму под називом „Зраци наде: Третман канцера за све“. Овај дводневни Форум, на маргинама  66. Генералне конференције, отворио је Рафаел Мариано Гроси  генерални директор Међународне агенције за атомску енергију  (МААЕ). Јуче и данас, у пет сесија, , водећи стручњаци из целог света размењивали су ставове и искуство о улози нуклеарних наука у превазилажењу недостатака у третману канцера на глобалном нивоу и важности радијационе медицине, иновација и сарадње, у подршци равноправном приступу дијагнози и лечењу за све оболеле широм света.

Прва сесија фокусирана је на дијагностичку употребу зрачења и лечење пацијената оболелих од рака. Говорило се о јачању регионалних институција и успостављању  сарадње у свим аспектима зрачења како би се обезбедио квалитет, безбедност и одрживост у пружању неге за све онколошке пацијенте.

Развој регионалних центара за рак, који имају дугогодишњу подршку и сарадњу са МААЕ, био је тема је друге сесије Научног форума.

Учесници су током треће сесије разговарали о значају иновација и развоју савремених технологија за ефикасну превенцију рака, као и сарадњи Секретаријата са државама чланицама, у подстицању овог развоја.

Тема четврте сесије била је употреба зрачења и разматрање улоге безбедности у радијационој медицини, као и улоге глобалних иницијатива у борби против рака.

У последњој,  панел сесији, којој је присуствовало неколико говорника на високом нивоу,  наглашена је важност мобилизације ресурса, партнерства и сарадње у промовисању приступа нези рака, кроз иницијативу МААЕ „Зраци наде“( Rays of Hope).

Фотографије преузете са https://www.flickr.com/photos/iaea_imagebank/