Izaberite stranicu
22. фебруар 2019.
У понедељак почиње дистрибуција радонских детектора за више од 1000 школа и вртића у Србији

У понедељак почиње дистрибуција пасивних радонских детектора за више од 1000 школа и вртића у Србији. Тиме Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, а у оквиру пројекта Међународноме агенције за атомску енергију (МААЕ) наставља мерење концентрације радона на територији Републике Србије.

Средства за 5000 интегралних пасивних детектора за мерење концентрације радона обезбедила је Међународна агенција за атомску енергију, док је, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као носилац и координатор овог пројекта задужен за дистрибуцију детектора за радон по школама и вртићима у складу са утврђеним међународним стандардима.

Планирано је да детектори у школама и вртићима буду постављени 1. марта 2019. године. Mерењa ће трајати три месеца, након чега ће прикупљени детектори бити послати у овлашћену лабораторију у Шведској, која ће након очитавања и обраде резултата, податке доставити Директорату.

Резултате мерења концентрације радона у школама и вртићима, Директорат ће представити јавности, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Радон је природни радиоактивни гас, научној јавности познат више од 100 година, од самих почетака открића радиоактивности. На отвореном простору налази се у ниским концентрацијама. Као и сваки други гас, у затвореном простору се може акумулирати у знатно вишим концентрацијама. Највећи извор радона у затвореном простору је земљиште на коме се објекат налази, али ће његова концентрација у великој мери зависити од саме конструкције објекта, вентилационог система, климатских услова…

Потребно је да научимо како да живимо са овим гасом и како да га контролишемо, а све у циљу очувања здравља наше породице. Ако можемо неки ризик за здравље да сведемо на минимум, зашто не би смо то и учинили.

Да подсетимо, током 2015. и 2016. године 6000 детектора за мерење концентрације радона било је изложено у становима и кућама широм наше земље. Резултати ове анализе потврдили су предвиђања стручњака да су у највећем проценту измерене концентрације радона у Републици Србији у очекиваном опсегу, у односу на постојеће законске препоруке.