Posvećeni smo i odgovorni za kontrolu radijacionih i nuklearnih aktivnosti u zemlji, tako da se obavljaju na siguran i bezbedan način po stanovništvo i životnu sredinu

Požar na transformatoru u elektrani Trillo u Španiji

Španija je danas, 16. maja obavestila MAAE i njene države članice o požaru na glavnom transformatoru u nuklearnoj elektrani Trillo u Španiji koji se dogodio pola sata posle ponoći po lokalnom vremenu. Požar je ugašen nakon 15 minuta i nije imao uticaj na sigurnosne sisteme elektrane. Ovaj događaj nije ugrozio ljude i životnu sredinu.

35 godina nakon Černobilja – nuklearna energija se mora koristiti tako da obezbeđuje sigurnost građana i životne sredine

Београд, 26.4.2021. -Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) организовао је онлајн конференцију „Нуклеарна сигурност данас: Чернобиљ 35 година после“, поводом тридесетпетогодишњице од нуклеарног акцидента, једног од најзначајнијих у историји човечанства.

Održana dvodnevna međunarodna konferencija o opravdanosti izlaganja jonizujućem zračenju u nemedicinske i medicinske svrhe

Na međunarodnoj konferenciji „Opravdanost delatnosti u oblasti medicine i nemedicinska izlaganja“ (Workshop on Justification of practices in the medical field and non-medical imaging exposures), koja je 21. i 22. aprila održana putem ZOOM aplikacije, učestvovali su predstavnici Evropske komisije, Međunarodne agencije za atomsku energiju, Naučnog komiteta za efekte atomske energije i zračenja, Međunarodne komisije za zaštitu od zračenja, evropskih profesionalnih udruženja, kao i mnogobrojni domaći i evropski stručnjaci.

Prijava za onlajn konferenciju „Nuklearna sigurnost danas: Černobilj – 35 godina posle“

Povodom tridesetpetogodišnjice od nuklearnog akcidenta u Černobilju, jednog od najznačajnijih akcidenata u istoriji čovečanstva koji je značajno uticao na nuklearnu energetiku i sigurnost u svetu, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) 26. aprila organizuje onlajn konferenciju „Nuklearna sigurnost danas: Černobilj – 35 godina posle“.

SRBATOM započeo projekat „Zelena Srbija“ – Želimo da budemo primer drugima

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i kompanije Color Media Communications tokom 2021. godine realizovaće projekat “Zelena Srbija”.

Zrenjanin je prvi grad u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koji je prepoznao značaj ovog projekta i omogućio da se sadnice, konkretno crvene ukrasne šljive, njih oko 40, zasade u ulici Vojvode Petra Bojovića.

Preporuka za dostavljanje zahteva i pošte Direktoratu

Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju u Republici Srbiji, u cilju preduzimanja mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 kao činjenicu aktuelnog preselenja Direktorata iz prostorija Palate Beograd u narednom periodu, molimo Vas da svu dokumentaciju neophodnu za dobijanje rešenja za obavljanje radijacione delatnosti i korišćenje izvora zračenja dostavljate elektronskim putem na adresu info@srbatom.gov.rs  

Zahtevi za odobrenja šalju se na adresu licence@srbatom.gov.rs

alternativno, putem Pošte, na adresu Direktorata: Terazije 41a, sprat 4, 11000 Beograd.

Novi brojevi kontakt telefona

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije obaveštava građane da je uvedena nova telefonska linija za kontakt.

Broj na koji nas možete kontaktirati je 011 455 0 500

Monitoring radiokativnosti

Izveštaji o nivou izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima iz životne sredine u Republici Srbiji.

Pratite stanje zračenja

Систем правовремене најаве радиолошког акцидента

EURDEP

Evropska platforma za razmenu podataka o radioaktivnosti

MONRADRS

Monitoring radiokativnosti životne sredine u Republici Srbiji

Сектор Инспекције

Pozovite: 011 455 0 508

inspekcija@srbatom.gov.rs

Međunarodna
saradnja

Vesti
sa skupova