Izaberite stranicu

Први пут после 30 година, високотемпературске нуклеарне електране добијају нову врсту материјала.

Научници који раде у Националној лабораторији у Ајдаху, САД, најавили су одобрење за усвајање новог високотемпературског метала после 12 година истраживања и улагања Одељења за енергетику у износу од 15 милиона долара. Легура 617, комбинација никла, хрома, кобалта и молибдена, толерантна је и робусна на температурама већим од 930 степени Целзијуса. Научници кажу да то значи да би се могла користити у постојећим нуклеарним постројењима високе температуре, као и најсавременијим постројењима попут реактора са течним солима.

Прихватање било ког новог материјала за  нуклеарна постројења на листу усвојених према Кодексу за судове под високим притиском Америчког удружења машинских инжењера равно је квалификацијама за Олимпијске игре. Легура 617 биће први нови материјал који је ушао у чувени Кодекс у последњих 30 година. А за разлику од огромног броја материјала за лаководне нуклеарне реакторе, високотемпературски реактори имају врло мали избор.

„За разлику од лаководних постројења, комерцијална флота у којој бисте могли да  употребите 50 или 100 различитих материјала, било је тачно пет који су се могли користити за реакторе на високим температурама“, рекао је  руководилац пројекта Ричард Рајт .

Због тога су нуклеарни истраживачи и учесници на пројекту  са великим интересовањем ишчекивали Легуру 617, као и нус-производе, који су још робуснији.

У стручној публикацији 2017. године, експерт за метале Џата Кловер објаснио је квалитете неких деривата Легуре 617, као што су Легура 617B и Легура 617occ, које имају додатке бора и легирајуће елементе са уском толеранцијом, које побољшавају отпорност на напрезање и пуцање, што је важно при високим температурама.

На високим температурама, на пример, нерђајући челик може да се деформише изнад 540 степени Целзијуса. За технологију са растопљеном соли, где чак и подизање реактора до одговарајуће температуре траје дуго, апсолутно је неопходно да материјал то толерише. Нема користи од реактивне растопљене соли ако се посуда отопи или деформише. Проширење листе усвојених материјала за 20 посто даје истраживачима нове могућности и идеје у грађењу прототипова нових постројења за високе температуре.

Извор: https://www.popularmechanics.com/science/a30260390/new-material-high-temperature-nuclear-code/