Izaberite stranicu
4. фебруара 2020.
Тема недеље: Како се радијационе технологије примењују у медицини

Билтен Међународне агенције за атомску енергију МААЕ прошлог новембра је био посвећен истраживачким реакторима, па се ту нашао и текст који објашњава како се добијају дијагностички снимци у медицини уз помоћ производа из истраживачких реактора.

Више од 80 % медицинских снимака за дијагностику различитих  болести, као на пример карцинома,  добија се уз коришћење супстанци које се производе у истраживачким реакторима.

У питању су радиофармацеутици који у себи садрже радиоизотопе технецијума (technetium-99m) који се превасходно прави од молибдена (molybdenum-99) добијеном из истраживачких реактора.

Својство ових радиофармацеутика је да, када се убризгају у крвоток, одашиљу гама-зрачење, то јест светлост веома кратких таласних дужина, коју  камера смештена у уређају изван људског тела препознаје, снима,  и на тај начин омогућава увид у стање ткива у људском организму.

Иако се ови радио-изотопи могу генерисати и на друге начине, испоставило се да је много јефтинији и ефикаснији овај уз помоћ истраживачких реактора, којим се добијају веће и чистије количине траженог изотопа, па се радиофармацеутици могу производити према дневној потреби пацијената у генераторима од добијеног молибдена – у самој болници, уместо да се наручују и увозе.

Ово је важно и због тога што овакви радиоизотопи имају кратко време полураспада (6 часова за technetium-99m), па се морају употребити у року од неколико часова, тако да је близина њихове производње значајан фактор.

Реч је о томе да се ови реактори не користе за производњу струје, као што се то ради у нуклеарним електранама, већ се неутрони, који су нуспроизвод ланчане реакције користе за разне друге корисне намене, закључује се у тексту који је објавио Билтен Међународне агенције за атомску енергију МААЕ.

Извор:  www.iaea.org/sites/default/files/publications/magazines/bulletin/bull60-4/6041213.pdf

У Србији тренутно има 15 центара за нуклеарну медицину, који користе технецијумске генераторе, највише у дијагностици везаној за тироидну жлезду, пљувачне жлезде, мозак, плућа, гастроинтестинални тракт, јетру, кости, панкреас, бубреге, локализацију тумора.