Bilten Međunarodne agencije za atomsku energiju MAAE prošlog novembra je bio posvećen istraživačkim reaktorima, pa se tu našao i tekst koji objašnjava kako se dobijaju dijagnostički snimci u medicini uz pomoć proizvoda iz istraživačkih reaktora.

Više od 80 % medicinskih snimaka za dijagnostiku različitih bolesti, kao na primer karcinoma, dobija se uz korišćenje supstanci koje se proizvode u istraživačkim reaktorima.

U pitanju su radiofarmaceutici koji u sebi sadrže radioizotope tehnecijuma (technetium-99m) koji se prevashodno pravi od molibdena (molybdenum-99) dobijenom iz istraživačkih reaktora.

Svojstvo ovih radiofarmaceutika je da, kada se ubrizgaju u krvotok, odašilju gama-zračenje, to jest svetlost veoma kratkih talasnih dužina, koju kamera smeštena u uređaju izvan ljudskog tela prepoznaje, snima, i na taj način omogućava uvid u stanje tkiva u ljudskom organizmu.

Iako se ovi radio-izotopi mogu generisati i na druge načine, ispostavilo se da je mnogo jeftiniji i efikasniji ovaj uz pomoć istraživačkih reaktora, kojim se dobijaju veće i čistije količine traženog izotopa, pa se radiofarmaceutici mogu proizvoditi prema dnevnoj potrebi pacijenata u generatorima od dobijenog molibdena – u samoj bolnici, umesto da se naručuju i uvoze.

Ovo je važno i zbog toga što ovakvi radioizotopi imaju kratko vreme poluraspada (6 časova za technetium-99m), pa se moraju upotrebiti u roku od nekoliko časova, tako da je blizina njihove proizvodnje značajan faktor.

Reč je o tome da se ovi reaktori ne koriste za proizvodnju struje, kao što se to radi u nuklearnim elektranama, već se neutroni, koji su nusproizvod lančane reakcije koriste za razne druge korisne namene, zaključuje se u tekstu koji je objavio Bilten Međunarodne agencije za atomsku energiju MAAE.

Izvor:  www.iaea.org/sites/default/files/publications/magazines/bulletin/bull60-4/6041213.pdf

Izvor: www.iaea.org/sites/default/files/publications/magazines/bulletin/bull60-4/6041213.pdf U Srbiji trenutno ima 15 centara za nuklearnu medicinu, koji koriste tehnecijumske generatore, najviše u dijagnostici vezanoj za tiroidnu žlezdu, pljuvačne žlezde, mozak, pluća, gastrointestinalni trakt, jetru, kosti, pankreas, bubrege, lokalizaciju tumora.