Izaberite stranicu
2. новембра 2022.
Симпозијум о међународној примени нуклеарних гарантија

Симпозијум о међународној примени нуклеарних гарантија се у организацији МААЕ одржава сваке четири године, са циљем окупљања заинтересованих страна на глобалном нивоу, ради подршке нуклеарним гарантијама МААЕ. Година 2022. је посебна за глобалну заједницу, због значајних јубилеја у области примене нуклеарних гарантија – обележава се 60 година инспекција МААЕ, 50 година свеобухватних споразума о примени нуклеарних гарантија, као и 25 година Додатног протокола.

Будући да је овај симпозијум прилика да се национални регулатори у чијој је надлежности област примене нуклеарних гарантија сретну са другим актерима из различитих земаља чланица МААЕ,  идентификују изазови и могућности у домену нуклеарних гарантија, размене идеје и искуства и изграде партнерства, Директорат је ове године узео учешће у Симпозијуму.

На маргинама Симпозијума, током протоколарног потписивања књиге на тему глобалне дебате о нуклеарном праву у издању МААЕ, дошло је до неформалног сусрета директора Директората и генералног директора МААЕ, г. Рафаела Маријана Гросија.

Овом приликом директор Директората је поново упутио позив генералном директору МААЕ да посети Србију, а г. Гроси потврдио да није заборавио ово своје обећање, дато на церемонији отварања изложбе Музеја Николе Тесле током 66. заседања Генералне конференције МААЕ.

Више информација о Симпозијуму на линку МААЕ: https://www.iaea.org/events/sg-2022