Izaberite stranicu
26. августа 2022.
Саопштење поводом информација о догађајима у НЕ „Запорожје“

Украјинско регулаторно тело јуче је обавестило је Међународну агенцију за атомску енергију (МААЕ) да је нуклеарна електрана „Запорожје“ привремено изгубила везу са својим спољним оперативним далеководом за напајање електричном енергијом. Као резултат прекида на далеководу,  две оперативне реакторске јединице искључене  су из електричне мреже и активирани  су њихови системи заштите у ванредним ситуацијама, док су безбедносни системи остали у функцији. Свих шест блокова  нуклеарне електране „Запорожје“ остало је искључено из мреже и након обнављања далековода.

У случају нестанка напајања реактора електричном енергијом која се обезбеђује регуларним спољним мрежним напајањем, нуклеарна електрана има на располагању дизел генераторе којима се обезбеђује додатна електрична енергија.

Нема званичних информација од стране украјинског регулаторног тела да су ови догађаји имали радиолошке последице по животну средину и становништво. Није забележо повећање нивоа радиоактивности у непосредној околини нуклеарне електране „Запорожје“.

У протеклих 24 сата вредности дозе гама зрачења на територији Републике Србије и Европе, укључујући и територију Украјине, крећу се у уобичајеним нивоима.

Директорат наставља да прати развој ситуације и у случају било каквих промена јавност ће бити благовремено обавештена.