26. Augusta 2022.
Saopštenje povodom informacija o događajima u NE „Zaporožje“

Ukrajinsko regulatorno telo juče je obavestilo je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (MAAE) da je nuklearna elektrana „Zaporožje“ privremeno izgubila vezu sa svojim spoljnim operativnim dalekovodom za napajanje električnom energijom. Kao rezultat prekida na dalekovodu,  dve operativne reaktorske jedinice isključene  su iz električne mreže i aktivirani  su njihovi sistemi zaštite u vanrednim situacijama, dok su bezbednosni sistemi ostali u funkciji. Svih šest blokova  nuklearne elektrane „Zaporožje“ ostalo je isključeno iz mreže i nakon obnavljanja dalekovoda.

U slučaju nestanka napajanja reaktora električnom energijom koja se obezbeđuje regularnim spoljnim mrežnim napajanjem, nuklearna elektrana ima na raspolaganju dizel generatore kojima se obezbeđuje dodatna električna energija.

Nema zvaničnih informacija od strane ukrajinskog regulatornog tela da su ovi događaji imali radiološke posledice po životnu sredinu i stanovništvo. Nije zabeležo povećanje nivoa radioaktivnosti u neposrednoj okolini nuklearne elektrane „Zaporožje“.

U proteklih 24 sata vrednosti doze gama zračenja na teritoriji Republike Srbije i Evrope, uključujući i teritoriju Ukrajine, kreću se u uobičajenim nivoima.

Direktorat nastavlja da prati razvoj situacije i u slučaju bilo kakvih promena javnost će biti blagovremeno obaveštena.