Izaberite stranicu
20. августа 2022.
Саопштење поводом информација о догађајима у НЕ „Запорожје“

Међународна агенција за атомску енергију  (МААЕ) обавестила је међународну јавност да интензивно прати све активности  и информације  које пристижу последњих десетак дана, а које су се односе на могуће  нове ризике нуклеарне сигурности и безбедности у нуклеарној електрани  „Запорожје“. 

Реагујући и на досадашње медијске извештаје генерални директор МААЕ господин Рафаел Маријано Гроси апеловао је на максималну војну уздржаност у области око украјинске нуклеарне електране „Запорожје“ како би се осигурала нуклеарна сигурност и безбедност и спречиле било какве радиолошке последице по становништво и животну средину.

Украјинско регулаторно тело обавестиоло је Међународну агенцију за атомску енергију да у нуклеарној електрани „Запорожје“  активно раде само реактори 5 и 6, док су реактори 1 и 2 искључени. Од 15 нуклеарних реактора у Украјини десет реактора је тренутно прикључено на мрежу, укључујући два реактора у нуклеарној електрани „Запорожје“, три у нуклеарној електрани „Ривне“, три у Јужноукрајинској нуклеарној електрани и два реактора у нуклеарној електрани „Хмељницки“.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије редовно прати ниво радиоактивности на територији наше земље и у Европи и  о свим променама обавештава нашу јавност.

Дозе гама зрачења на територији Републике Србије у складу су са варијацијама природног нивоа зрачења.

На територији Европе укључујући и територију Украјине у протеклим данима није забележено повећање јачине дозе гама зрачења у ваздуху.