20. Augusta 2022.
Saopštenje povodom informacija o događajima u NE „Zaporožje“

Međunarodna agencija za atomsku energiju  (MAAE) obavestila je međunarodnu javnost da intenzivno prati sve aktivnosti  i informacije  koje pristižu poslednjih desetak dana, a koje su se odnose na moguće  nove rizike nuklearne sigurnosti i bezbednosti u nuklearnoj elektrani  „Zaporožje“. 

Reagujući i na dosadašnje medijske izveštaje generalni direktor MAAE gospodin Rafael Marijano Grosi apelovao je na maksimalnu vojnu uzdržanost u oblasti oko ukrajinske nuklearne elektrane „Zaporožje“ kako bi se osigurala nuklearna sigurnost i bezbednost i sprečile bilo kakve radiološke posledice po stanovništvo i životnu sredinu.

Ukrajinsko regulatorno telo obavestiolo je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“  aktivno rade samo reaktori 5 i 6, dok su reaktori 1 i 2 isključeni. Od 15 nuklearnih reaktora u Ukrajini deset reaktora je trenutno priključeno na mrežu, uključujući dva reaktora u nuklearnoj elektrani „Zaporožje“, tri u nuklearnoj elektrani „Rivne“, tri u Južnoukrajinskoj nuklearnoj elektrani i dva reaktora u nuklearnoj elektrani „Hmeljnicki“.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji naše zemlje i u Evropi i  o svim promenama obaveštava našu javnost.

Doze gama zračenja na teritoriji Republike Srbije u skladu su sa varijacijama prirodnog nivoa zračenja.

Na teritoriji Evrope uključujući i teritoriju Ukrajine u proteklim danima nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja u vazduhu.