Izaberite stranicu
17. маја 2022.
Пројекат „Зелена Србија“ реализован у Општини Чајетина

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са Општином Чајетина и компанијом Color Media Communications, 16.05.2022. године реализовао је прву акцију садње дрвећа у 2022. години, у Општини Чајетина у оквиру пројекта „Зелена Србија“.

Пројекат је у претходне две године успешно реализован у сарадњи са бројним амбасадама у Србији, и посађено је више хиљада стабала разног дрвеће у више од 20 општина, а овог пута подршку акцији садње дрвећа у Чајетини пружила је Амбасада Краљевине Белгије, тако да је акцији садње дрвећа присуствовао Њ. Е. Кун Адам, амбасадор Белгије у Србији.

Поред Њ. Е. Амбасадора садњи су присуствовали и председник општине Чајетина Милан Стаматовић и Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) Слађан Велинов као и грађани.

Овом приликом засађене су зимзелене биљке, махом смрче, које су аутохтона сорта и пејзажно одговарају планинском пределу на ком доминира борова шума какав је и предео Златибора.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић приликом садње истакао је да „најбољи пример добре праксе можемо да видимо са висине, са планине, јер ако ми не водимо рачуна о здравој животној средини, ни градови у нижим пределима не могу бити здрави. Општина Чајетина једна је од ретких локалних самоуправа која нема дивљих депонија на својој територији и уверен сам да ћемо за најдаље две године бити проглашени за прву еколошку општину у Србији“, казао је Стаматовић.

Амбасадор Краљевине Белгије у Србији Њ. Е. Кун Адам присуствовао је садњи дрвећа и том прилико се захвалио Општини Чајетина што учествује у акцији пошумљавања Србије и истакао је похвалу што у садњи учествује велики број младих људи. „Моје и присуство других колега амбасадора у другим општинама и градовима Србије је чин подршке Србији у њеним напорима да се, баш као и многе државе Европске уније, на најквалитетнији начин изборимо са последицама климатских промена које прете да смање квалитет живота свих нас“, навео је Адам.

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) Слађан Велинов истакао је да је циљ пројекта заштита животне средине и подизање свести грађана, локалних самоуправа и компанија колико је значајно озелењавање наше Србије. „Доласком на Златибор желимо да дамо подршку очувању аутентичности једне од најлепших планина Србије, на којој су генерације туриста одрастале и проводиле своје слободно време“, казао је Велинов.