17. Maja 2022.
Projekat „Zelena Srbija“ realizovan u Opštini Čajetina

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Čajetina i kompanijom Color Media Communications, 16.05.2022. godine realizovao je prvu akciju sadnje drveća u 2022. godini, u Opštini Čajetina u okviru projekta „Zelena Srbija“.

Projekat je u prethodne dve godine uspešno realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, i posađeno je više hiljada stabala raznog drveće u više od 20 opština, a ovog puta podršku akciji sadnje drveća u Čajetini pružila je Ambasada Kraljevine Belgije, tako da je akciji sadnje drveća prisustvovao Nj. E. Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji.

Pored Nj. E. Ambasadora sadnji su prisustvovali i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov kao i građani.

Ovom prilikom zasađene su zimzelene biljke, mahom smrče, koje su autohtona sorta i pejzažno odgovaraju planinskom predelu na kom dominira borova šuma kakav je i predeo Zlatibora.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom sadnje istakao je da “najbolji primer dobre prakse možemo da vidimo sa visine, sa planine, jer ako mi ne vodimo računa o zdravoj životnoj sredini, ni gradovi u nižim predelima ne mogu biti zdravi. Opština Čajetina jedna je od retkih lokalnih samouprava koja nema divljih deponija na svojoj teritoriji i uveren sam da ćemo za najdalje dve godine biti proglašeni za prvu ekološku opštinu u Srbiji”, kazao je Stamatović.

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Nj. E. Kun Adam prisustvovao je sadnji drveća i tom priliko se zahvalio Opštini Čajetina što učestvuje u akciji pošumljavanja Srbije i istakao je pohvalu što u sadnji učestvuje veliki broj mladih ljudi. “Moje i prisustvo drugih kolega ambasadora u drugim opštinama i gradovima Srbije je čin podrške Srbiji u njenim naporima da se, baš kao i mnoge države Evropske unije, na najkvalitetniji način izborimo sa posledicama klimatskih promena koje prete da smanje kvalitet života svih nas”, naveo je Adam.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov istakao je da je cilj projekta zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija koliko je značajno ozelenjavanje naše Srbije. “Dolaskom na Zlatibor želimo da damo podršku očuvanju autentičnosti jedne od najlepših planina Srbije, na kojoj su generacije turista odrastale i provodile svoje slobodno vreme”, kazao je Velinov.