Izaberite stranicu
27. јун 2022.
Пројекат „Зелена Србија“ реализован на Дивчибарима

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са компанијом Color Media Communications, реализовао је акцију садње дрвећа на Дивчибарима у оквиру пројекта „Зелена Србија“.

Садња се реализовала дуж ски стазе Црни врх и овом приликом засађене су зимзелене биљке, углавном белог и црног бора које су карактеристичне за овај предео Дивчибара.

Овом приликом пројекат „Зелена Србија“ са великим задовољством прикључио се пројекту „БИОС АРТ – Екологија као културна политика“  који је покренуо Завод за проучавање културног развитка са идејом да се подигне ниво свести о значају еколошког питања и да се развију нове друштвене праксе које би допринеле одрживим облицима понашања у друштву. У оквиру месеца јуна, као месеца развоја културе еколошке свести,  организовано је више догађаја у неколико тематских целина од којих су прве посвећене биофилији као односу између уметности и природе.

Такође, и Маглиан кампус се прикључио пројекту и носилац је дела активности посвећених теми дигиталног номадизма и уопште дигиталне мобилности која доприноси развоју нове културе са новим системом вредности и облицима опхођења према природи. Односно новом разумевању интеракције између људске заједнице и окружења у којем она функционише.

Активности које се овде организују такође су у најблискојој вези са екологијом и непосредном доживљају природе, значи да организујемо активности које доводе човека у стање активног односа са природним окружењем. истакла је између осталог Маријана Јовановић из Маглиан кампуса.

Ђорђе Чолић испред ЈП „Агроразвој – ваљевске долине“ поводом данашње садње изјавио је да је обиласком терена око скијалишта на Дивчибарима, у сарадњи са шумарском инспекцијом, утврђено да постоји известан број стабала црног бора који је под утицајем поткорњака стога ће бити предузете све неопходне мере за уклањање таквих стабала и садњу нових садница.

Предраг Ивановић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије уставнове која је носилац пројекта „Зелена Србија“ приликом садње истакао је да му је веома драго што се садња реализовала у сарадњи са пројектом „БИОС АРТ- Екологија као културна политика“. Умрежавање компанија, појединаца и заједница које се баве развојем еколошке свести грађана и одрживим облицима понашања доприноси јачању нивоа свести свих чланова друштва, стога ће Директорат у оквиру својих акција увек подржати овакве пројекте.

У оквиру пројекта „Зелена Србија“, који се већ трећу годину заредом спроводи, садња дрвећа се организује у 10 градова и општина Србије на годишњем нивоу. Дивчибаре су 23. локација по реду где се садња реализовала.