27. Juna 2022.
Projekat „Zelena Srbija“ realizovan na Divčibarima

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća na Divčibarima u okviru projekta „Zelena Srbija“.

Sadnja se realizovala duž ski staze Crni vrh i ovom prilikom zasađene su zimzelene biljke, uglavnom belog i crnog bora koje su karakteristične za ovaj predeo Divčibara.

Ovom prilikom projekat „Zelena Srbija“ sa velikim zadovoljstvom priključio se projektu „BIOS ART – Ekologija kao kulturna politika“  koji je pokrenuo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka sa idejom da se podigne nivo svesti o značaju ekološkog pitanja i da se razviju nove društvene prakse koje bi doprinele održivim oblicima ponašanja u društvu. U okviru meseca juna, kao meseca razvoja kulture ekološke svesti,  organizovano je više događaja u nekoliko tematskih celina od kojih su prve posvećene biofiliji kao odnosu između umetnosti i prirode.

Takođe, i Maglian kampus se priključio projektu i nosilac je dela aktivnosti posvećenih temi digitalnog nomadizma i uopšte digitalne mobilnosti koja doprinosi razvoju nove kulture sa novim sistemom vrednosti i oblicima ophođenja prema prirodi. Odnosno novom razumevanju interakcije između ljudske zajednice i okruženja u kojem ona funkcioniše.

Aktivnosti koje se ovde organizuju takođe su u najbliskojoj vezi sa ekologijom i neposrednom doživljaju prirode, znači da organizujemo aktivnosti koje dovode čoveka u stanje aktivnog odnosa sa prirodnim okruženjem. istakla je između ostalog Marijana Jovanović iz Maglian kampusa.

Đorđe Čolić ispred JP „Agrorazvoj – valjevske doline“ povodom današnje sadnje izjavio je da je obilaskom terena oko skijališta na Divčibarima, u saradnji sa šumarskom inspekcijom, utvrđeno da postoji izvestan broj stabala crnog bora koji je pod uticajem potkornjaka stoga će biti preduzete sve neophodne mere za uklanjanje takvih stabala i sadnju novih sadnica.

Predrag Ivanović iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije ustavnove koja je nosilac projekta „Zelena Srbija“ prilikom sadnje istakao je da mu je veoma drago što se sadnja realizovala u saradnji sa projektom „BIOS ART- Ekologija kao kulturna politika“. Umrežavanje kompanija, pojedinaca i zajednica koje se bave razvojem ekološke svesti građana i održivim oblicima ponašanja doprinosi jačanju nivoa svesti svih članova društva, stoga će Direktorat u okviru svojih akcija uvek podržati ovakve projekte.

U okviru projekta „Zelena Srbija“, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Divčibare su 23. lokacija po redu gde se sadnja realizovala.