Izaberite stranicu
16. маја 2019.
Представник Директората на двонедељној Регионалној школи лидерства у области нуклеарне и радијационе сигурности, у Анкари

Представница Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије учествовала је на двонедељној Регионалној школи лидерства у области нуклеарне и радијационе сигурности, одржаној од 22. априла до 3. маја у Анкари, у Турској.

Ова школа одржана је под називом Јачање активности изградње капацитета у европским организацијама за нуклеарну и радијациону сигурност ради сигурног рада постројења, а у Међународној агенцији за атомску енергију (МААЕ) успостављена је од пре годину дана.

Школа у свом раду користи савремене приступе и иновативну методологију усвајања знања, комбинујући класична предавања и презентације са тематским играма, студијама случаја и техничким посетама, у окружењу „дељеног простора“ које погодује отвореној комуникацији и бржем повезивању полазника.

Студије случаја које су се обрађивале током школе, у раду по групама, обухватале су следеће теме:

– инцидент непланског медицинског излагања у служби радиотерапије у болници, са допунском студијом која се односила на понашање регулатора у датој ситуацији

– изазови и проблеми током ремонта у нуклеарној електрани

– одговор на цурење радиоактивног материјала у животну средину

У оквиру Школе реализоване су три техничке посете: Одељењу за радијациону и акцелераторску технологију Постројења протонског акцелератора, Одељењу за радиотерапију на Универзитету Хаџетепе, као и посета Одељењу радиологије Универзитетске болнице Уфук, у Анкари.