Izaberite stranicu
18. јун 2024.
Представници Директората на скупу о СИТ методи сузбијања комараца на Пољопривредном факултету у Новом Саду

Представници Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије учествовали су данас на скупу Техника стерилних инсеката – Србија на путу ка ефикасном и еколошки прихватљивом сузбијању инвазивних векторских врста комараца рода Aedes, који је одржан у организацији Центра за векторе болести и ефекте  климатских промена у оквиру концепта свеобухватно здравље и Лабораторије за медицинску и ветеринарску ентомологију, Департмана за фитомедицину и заштиту животне средине, на Пољопривредном факултету, Универзитета у Новом Саду.

Реч је о активностима на пројекту Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) „ Јачање националног капацитета за интеграцију технике стерилних инсеката у сузбијање инвазивних комараца рода Aedes кроз успостављање масовног узгоја“ (RER 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”), који је део програма техничке помоћи и сарадње Републике Србије са МААЕ, а којим на националном нивоу, координира Директорат за радијациону и никлеарну сигурност и безбедност Србије.

Скупу су присуствовали страни и домаћи експерти, који су од почетка укључени у пројекат, а представник Директората Др Радмила Шеровић, шеф Одсека за међународну сарадњу и управљање пројектима и помоћник за везу Републике Србије са МААЕ, одржала је презентацију и присутне подсетила на важност  Програма техничке помоћи и сарадње Републике Србије са MAAE, а  који се реализују посредством Директората.

Одржан је округли сто на којем су присутни стручњаци имали прилике да дискутују на тему одговарајућег правног оквира за SIT интервенцију у сузбијању комараца на локалном нивоу на основу искуства из текућих пројеката, као и смерницама за укључивање и правилну мобилизацију заинтересованих страна и партнера у циљу  успешне имплементације овог пројекта.

Директорат је већ извештавао о приступу, који је познат као техника стерилних инсеката (СИТ), који користи нуклеарне методе за контролу штеточина на еколошки прихватљив и одржив начин. Када је реч о комарцима, СИТ има за циљ да смањи број комараца и тиме потенцијално заустави ширење болести у циљаном подручју. Код овог приступа нема нежељених и неповољних утицаја на животну средину. Увођењем и интегрисањем СИТ са класичним мерама сузбијања комараца штитимо животну средину и значајно смањујемо употребу инсектицида, као и ризик за појаву резистентности код инсеката.

Повезани текстови:

Педесет хиљада стерилних мужјака тиграстог комарца пуштено у Новом Саду у оквиру пројекта за контролу штеточина на еколошки прихватљив и одржив начин

Пројекат узгоја стерилних комараца на Пољопривредном факултету у Новом Саду током наредне две године