Izaberite stranicu
29. августа 2022.
Педесет хиљада стерилних мужјака тиграстог комарца пуштено у Новом Саду у оквиру пројекта за контролу штеточина на еколошки прихватљив и одржив начин

Средином протекле седмице у центру Новог Сада је отпуштено  последњих 50 000 стерилних мужјака азијског тиграстог комарца обојених флуоресцентним бојама, Тиме је завршено отпуштање из  серије од укупно 200 000 јединки, које је почело почетком агуста ове године. Реч је о активностима на пројекту Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) РЕР 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”, који је део програма техничке помоћи и сарадње Републике Србије са МААЕ, којим на националном нивоу координира Директорат за радијациону и никлеарну сигурност и безбедност Србије.

Аутор фотографије: Петра Иванишић

Циљ овог пројекта је изналажење нових начина за сузбијање ове инвазивне врсте комараца која може преносити вирусе денге, чикунгуње и зике, а такође и срчаног црва паса.

Идеја је заснована на томе да се женке азијског тиграстог комарца паре само једном у току живота и ако то учине са стерилним мужјаком не остављају потомство. Приступ је познат као “техника стерилних инсеката” која користи нуклеарне методе за контролу штеточина на еколошки прихватљив и одржив начин.

Као део интегрисаног сузбијања штеточина, техника стерилних инсеката (СИТ) има за циљ да смањи број комараца и тиме потенцијално заустави ширење болести у циљаном подручју. Када је реч о комарцима, СИТ подразумева отпуштање стерилних мужјака који се не хране крвљу, и због грађе усног апарата, физички не могу да убоду, па самим тим не могу да преносе болести.

Аутор фотографије: Александра Игњатовић Ћупина

Мужјаци комараца се стерилишу зрачењем (гама или рендгенским зрацима) које оштећује њихове сперматозоиде. Отпуштени стерилни мужјаци нису трансгени, нити радиоактивни. Употреба зрачења је уобичајена пракса за стерилизацију медицинске опреме, крвних серума и прехрамбених производа (нпр. шкампа које купујемо у продавницама), као и за медицински третман људи (нпр. рендгенски снимак грудног коша, радиотерапија за лечење рака).

СИТ, односно коришћење зрачењем стерилисаних инсеката за смањење бојности штеточина је техника која се деценијама успешно користи широм света, највише у пољопривреди за сузбијање воћне муве. Отпуштање стерилисаних мужјака у програмима заштите поморанџи, мандарина и лимуна није резултирало штетним утицајима на животну средину, домаће животиње или људе.

Аутор фотографије: Петра Иванишић

Ова успешна техника прилагођена је борби против комараца који преносе болести (комарци вектори). СИТ утиче само на врсту комараца чији се мужјаци отпуштају. Код СИТ нема нежељених и неповољних утицаја на животну средину. Увођењем и интегрисањем СИТ са класичним мерама сузбијања комараца штитимо животну средину и значајно смањујемо употребу инсектицида као и ризик за појаву резистентности код инсеката.

Аутор фотографије: Александра Игњатовић Ћупина

Техника се примењује у Италији и Шпанији, а прелиминарна истраживања су почела у Црној Гори, Немачкој, Француској, Хрватској, Србији, Швајцарској и Португалији (државе су поређене по временском редоследу почетка примене и истраживања).