Izaberite stranicu
13. фебруар 2024.
Пројекат узгоја стерилних комараца на Пољопривредном факултету у Новом Саду током наредне две године

Још један пројекат, из националног програма техничке сарадње за нови пројектни циклус 2024-2025, вредан нешто више од 427.700,00 евра, биће реализован, уз подршку Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Двогодишњи пројекат, под називом Јачање националног капацитета за интеграцију SIT (Sterile Insect Technique)  у сузбијање инвазивних комараца рода Aedes кроз успостављање масовног узгоја, координираће Центар за векторе болести и ефекте климатских промена у оквиру концепта свеобухватно здравље, при Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду.

Циљ овог пројекта се односи на јачање националног капацитета за развој и имплементацију технике стерилних инсеката у сузбијању инвазивних врста комараца у Србији, путем успостављања објекта за масовни узгој стерилних комараца на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду. Поред масовне производње стерилних комараца, овај објекат ће у будућности моћи да послужи као нуклеус за истраживање, развој и унапређење имплементације SIT у Србији.

Србија се у току последњих неколико година суочава са проблемима везаним за интродукцију и ширење азијског тиграстог комарца (Aedes albopictus), најопасније инвазивне врсте комарца у Европи и свету, која је нарочито агресивна у односу на човека и преноси преко 20 опасних врста арбовируса, као што су нпр. Чикунгуња, Денга и Зика.

Сузбијање ове врсте комарца је изузетно тешко и компликовано услед њихове високе адаптабилности на различите еколошке услове, продукције великог броја генерација и њиховог међусобног преклапања током сезоне, те минималних захтева у погледу избора развојних станишта.

Из ових разлога, конвенционалне методе сузбијања комарца се нису показале довољно ефикасним за ову врсту.  Ризик од болести узрокованих патогенима које преносе ови комарци, захтева потребу за развојем и валидацијом иновативних техника као што је техника стерилних инсеката.

Пројектом је планирано опремање и стављање у функцију објекта за масовни узгој азијског тиграстог комарца, који ће бити успостављен на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду, а чији ће  капацитет производње износити 100 000 јединки мужјака недељно. Поред тога, пројекатске активности подразумевају практичну едуацију особља у оспособљавању за масовну производњу, раздвајање полова и стерилизацију комараца, која ће се, у организацији Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), одвијати у већ успостављеним и оперативним европским погонима за масовну производњу стерилних комараца.

Пројектом су предвиђене и посете, експерата МААЕ из области SIT, Пољопривредном факултету у циљу пружања помоћи око дизајнирања објекта, инсталирања опреме, разматрања организационих и функционалних аспеката масовног узгоја и решавању евантуалних проблема током производње. Потом, под руководством експерата-медицинских ентомолога са Пољопривредног факултета, у другој години одвијања пројекта биће спроведена отпуштања стерилних мужјака, по први пут произведених у Србији у сарадњи са Лабораторијом за радијациону хемију и физику Института за нуклеарне науке „Винча“.

Имплементација овог пројекта у складу је са више међународних докумената који се односе на важне приоритете: одрживи развој, адаптацију на климатске промене, здравље и добробит људи, превенцију и ублажавање појаве векторски преносивих оболења (UN 2030 Agenda for Sustainable Development Goal 3, Good health and well-being;  WHO Global vector control response 2017-2030; EU Mission on „Adaptation to climate change“, the European Green Deal, Horizon Europe).