Izaberite stranicu
30. септембра 2022.
Представници Директората на састанку националних координатора за везу са МААЕ региона Европе

Представници Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије су 29. септембра присуствовали састанку националних координатора за везу са Међународном агенцијом за атомску енергију  (МААЕ), региона Европе, у оквиру 66. заседања Генералне конференције.

На састанку je поднет извештај о реализацији регионалног програма за текући пројектни циклус 2022-2023, и дат је преглед пројеката који се припремају за реализацију у предстојећем циклусу 2024–2025 регионалног програма техничке сарадње.

Наведено је да су током 66. заседања Генералне конференције три земље региона Европе – Белорусија, Естонија и Црна Гора – потписале са МААЕ своје оквирне документе програма сарадње.


Поднет је кратак извештај радне групе која је радила на коначном тексту Европског регионалног профила за период 2022-2027. године, а током састанка овај документ званично је усвојен.

Презентованa је и иницијатива ,,Зраци наде” (Rays of Hope), намењена глобалном унапређењу лечења и дијагностике рака зрачењем.
На састанку је објављено да је Департман техничке сарадње МААЕ почео да користи услуге новог глобалног шпедитера, компаније  Scan Global Logistics (https://www.scangl.com/) за пошиљку, шпедицију и испоруку опреме и друге робе као подршку техничке помоћи крајњим корисницима у државама чланицама. Изабрани нови глобални шпедитер је од 01. јула ове године, задужен за све врсте карго терета, са изузетком радиоактивног материјала.