Izaberite stranicu
Представници Директората на првом састанку Посебне радне групе за успостављање новог система са пренос хитних информација

Директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Слађан Велинов заједно са представницима Директората, присуствовао је првом састанку Посебне радне групе за успостављање система са пренос хитних информација.

Посебна радна група за успостављање система за пренос хитних информација грађанима у случају најаве или појаве опасности од елементарне непогоде или техничко-технолошке несреће, формирана је по налогу Братислава Гашића, министра унутрашњих послова. 

Он је на овом састанку рекао да су досадашња искуства показала да традиционални системи јавног узбуњивања нису у могућности да сами адекватно одговоре потребама грађана и изазовима модерног времена.

Министар је објаснио да ће нови систем омогућити становништву да благовремено предузме одговарајуће мере ради заштите сопствених живота, живота својих ближњих и других чланова заједнице.

Такође  је истакао, да ће осим обавештења о опасностима које прете, порука садржати и мере које је потребно хитно предузети, како би се негативне последице свеле на минимум.

Осим припадника МУП-а који је, сходно Закону о смањењу ризика од катастрофа и управљање у ванредним ситуацијама, задужен за рано упозоравање, обавештавање и узбуњивање, у Радној групи учествују представници других институција.

Према његовим речима, то су представници Министарства информисања и телекомуникација, Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ), свих оператера мобилне телефоније, као и свих релевантних институција попут Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, Републичког хидрометеоролошког завода, јавних водопривредних предузећа „Србијаводе” и „Воде Војводине” и Републичког сеизмолошког завода.

Подсећамо да је Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије члан радне групе Републичког штаба за ванредне ситуације.