Izaberite stranicu
15. новембра 2018.
Предлог закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности

Јавно слушање Предлога закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности биће одржано, у понедељак 19. новембра, у 11 часова, у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Нови закон доноси се у циљу достизања већег нивоа заштите здравља појединаца, становништва и животне средине, сада и убудуће, од штетног дејства јонизујућих зрачења и усклађивања законодавства Републике Србије са правним тековинама ЕУ.

Аутори новог закона ће представити Предлог закона стручној јавности, пре него што се нађе на дневном реду Скупштине.

У циљу транспарентности, одговорности и демократичности, на јавно слушање Предлога закона биће позване јавне институције, стручне установе и заинтересоване стране: чланови скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, Одбор за привреду, регионални, туризам, трговину и енергетику. Такође, позив ће бити упућен и представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства рударства и енергетике, Министарства здравља, Привредне коморе Србије, Института за нуклеарне науке „Винча“, Удружењу радиолога Србије, Друштву за заштиту од зрачења, Институту за јавно здравље „Батут“, као и представницима невладиних организација.

Предлог закона се од петка , 9. новембра, налази на сајту Народне скупштине, у делу „Закони у процедури“, како би учесници јавног слушања могли да га прочитају и преузму, а дистрибуиран је и свим народним посланицима, уз материјал који добијају од значаја за рад Народне скупштине. Јавно слушање биће уживо стримовано преко сајта Народне скупштине (снимак јавног слушања касније ће моћи да се прегледа и преслуша у делу сајта Народне скупштине „Архива“).