Izaberite stranicu

Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов присуствовао је, заједно са директором Kлинике за неурохирургију проф. др Милошем Јоковићем и начелником Центра за неуроонкологију проф. др Даницом Грујичић, обележавању пет година рада Националног гама центра за стереотаксичну радионеурохирургију у Клиничком центру Србије.

Професионалан и ефикасан рад овог центра и коришћење гама ножа омогућили су грађанима Србије, али и региона,  да се лече на најсавременији начин. Током пет година рада, скоро 4000 пацијената је подвргнуто радиохирургији гама нож јединицом користећи најновију технологију, модел “Perfexion”. Скоро 800 пацијената годишње, представља одличан резултат када је у питању рад Националног гама центра.

Осим тога, спектар случајева које је могуће третирати гама ножем сада обухвата и велики број пацијената чија се примарна болест проширила на мозак, као и пацијенте који су раније имали врло незадовољавајуће могућности за контролу своје болести.  Гама нож је најнапреднији апарат за лечење најтежих болесника, а његовим коришћењем за најделикатније неурохируршке захвате и те како се на боље мења квалитет живота пацијената. Овај уређај користи гама зраке који замењује хируршки скалпел и којима се зраче бенигни, али и малигни тумори.

Употреба гама зрака у медицинске сврхе којим се продужава живот људи показује колико зрачење заправо може бити корисно када се користи стручно и контролисано.

Упоредо са увођењем најсавременије радиохируршке технологије, успостављен  је и мултидисциплинарни тим спреман да, за сваког пацијента који ће бити подвргнут радиохируршкој интервенцији, обезбеди третман у складу са највишим светским стандардима. Тим се састоји од неурохирурга, радијационих онколога, медицинских физичара, струковних медицинских радиолога, медицинских сестара и другог медицинског и немедицинског особља.

Ми као Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије дајемо свој допринос слањем стручњака из Србије из области радиотерапије, нуклеарне медицине и заштите од зрачења у најсавременије европске центре за едукацију из те области у сарадњи са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ).

Национални гама центар Клиничког центра Србије данас представља регионалног лидера у примени стереотаксичне радионеурохирургије и дугорочне медицинске ефикасности