Izaberite stranicu

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), у циљу подизања свести грађана о томе колико је значајна заштита животне средине и њено очување за будуће генерације, организује пројекат “Зелена Србија” у 10 градова широм Србије. Пројекат се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, великог броја амбасада у Србији и компаније Color Media Communications, а током 2021. године је реализован у Зрењанину, Бачкој Паланци, Прибоју, Тополи и Кикинди, а у плану је још минимум пет градова.

Приликом свог обраћања Директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов је између осталог навео да планету земљу нисмо наследили од наших предака, већ смо је позајмили од наших потомака, и да зато имамо одговорност да је сачувамо и за будуће генерације.

“Активности СРБАТОМ-а у циљу заштите животне средине су многобројне. Неке од њих су мониторинг радиоактивности у животној средини, систем ране најаве нуклеарног или радиолошког акцидента, као и успостављање система лиценцирања, контроле и инспекцијског надзора којима се спречава да било какви радиоактивни материјали контаминирају животну средину и тиме је угрозе. Осим наведеног, СРБАТОМ настоји да пројектом „Зелена Србија“ унапреди квалитет животне средине и да утиче на здравље људи озелењавањем, које је поред пошумљавања, примарни фактор за бољи квалитет нашег окружења”.

Велинов је додао и то да му је драго што у том племенитом циљу, заштите животне средине и подизање свести о важности њеног очувања, нису сами, већ да у томе имају подршку покрајинске власти, као и бројних локалних самоуправа и амабасада у Србији.

БАЧКА ПАЛАНКА

Општина Бачка Паланка је друга по реду општина која је препознала значај овог пројекта и омогућила да се саднице бора и липе засаде у Блоку Партизан.

Том приликом председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница је навео  да су ове године издвојили 25 милиона динара у Фонд заштите животне средине, преко којег Бачка Паланка како ове, а тако и прошлих година, уз сарадњу са ЈП “Војводинашуме” дели бесплатне садне материјале суграђанима и институцијама као што су школе и вртићи.

“Надам се да је ово само почетак наше сарадње која ће бити још интензивнија у будућности захваљујући организаторима и партнерима пројекта”, каже Шушница.

Амбасадор Израела у Србији Њ.Е. Jahel Vilan истакао је да му је велика част што је присутан у Бачкој Паланци и што је део мисије да се Србија учини зеленијом, нагласивши да је једно од највећих достигнућа Израела управо пошумљавање. “Од 1900. године у Израелу је посађено око 250 милиона стабала и то је једина земља која је завршила двадесети век са више дрвећа него што је имала почетком тог века”, истакао је Vilan.

Амбасадорка Краљевине Данске у Србији Њ.Е. Suzane Šajn нагласила је да се нада да ће данашњи догађај и њему слични послужити као инспирација за унапређивање два кључна, али повезана повода, прелазак на зелену енергију и очување шума и биодиверзитета.

ПРИБОЈ

Након реализације пројекта “Зелена Србија” у Зрењанину и Бачкој Паланци, акција је настављена у општини Прибој у којој су засадјена дрвећа оморике у школском центру у Новом Прибоју.

Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој посебно је истакао “Изабрали смо овај простор основних и средњих школа у Прибоју, где ће наше младе генерације и деца која долазе имати подсетник да треба да чувамо животну средину.”

Амбасадор Пакистана у Србији Њ.Е. Šerjar Akbar Kan говорио је о једном од највећих програма садње дрвећа на свету, који се реализује управо у Пакистану и носи симболичан назив “Цунами 10 милијарди стабала”.

“Овај програм садње је покренула Влада премијера Пакистана, Imrana Khana 2018. године и надамо се да ћемо до 2023. године засадити 10 милијарди стабала у Пакистану. Управо из тог разлога сам био одушевљен када сам добио позив да учествујем у данашњој садњи, јер ако већ нисам у прилици да засадим дрво у Пакистану, могу то да урадим овде у Србији, која је тренутно моја друга кућа.”

ТОПОЛА

Општина Топола је четврта у овој години од планираних минимум 10 градова и општина која је препознала значај пројекта и омогућила да се саднице неколико различитих биљних врста, у оквиру овог пројекта засаде код Дома здравља „Свети Ђорђе“.

Председник општине Топола Игор Петровић изразио је велико задовољство што је Топола изабрана као једна од 10 општина у којима ће се у овој години реализовати пројекат “Зелена Србија”.

“Бити део једне оваквог пројекта је саставни део испуњавања визије коју смо зацртали у Тополи. Општина Топола је заједно са ЈКСП Топола покренула низ акција озелењавања нашег града, од поделе садница дрвећа школама у нашој општини поводом Дечије недеље, преко доделе 100 бесплатних садница белог јасена у оквиру акције “Посади свој хлад” до данашње акције под покровитељством СРБАТОМ-а и уз подршку амбасада Бразила и Кипра”, рекао је Петровић.

Амбасадор Бразила у Републици Србији Њ.Е. Eduardo Boteljo Barbosa, нагласио је да му је задовољство што је део пројекта “Зелена Србија” која му је веома блиска, као и његовој земљи из разлога што је Бразил једна од 18 земаља са највећим биодиверзитетом на свету.

“Као земља у развоју, Бразил брани неопходност уједињења очувања животне средине, сузбијања сиромаштва и развоја економије. Ове три ствари морају да иду заједно”, истакао је Њ.Е. Eduardo Boteljo Barbosa.

Амбасадор Републике Кипар Њ.Е. Dimitrios Teofilaktu` истакао је да има снажан лични интерес када је реч о заштити животне средине из разлога што сматра да свако од нас сноси велику одговорност за одржавање, чак и обнављање уништених сегмената животне средине.

“Кипар је у процесу ревизије своје националне стратегије за управљање комуналним отпадом и програма превенције отпада, како би се утврдиле будуће потребе планирања, као и мере и акције које је потребно имплементирати како би се постигли амбициозни циљеви пакета кружне економије ЕУ”, рекао је амбасадор Републике Кипар.

КИКИНДА

Кикинда је пети град у ком је реализован пројекат “Зелена Србија” и у ком је засађено неколико различитих биљних врста  у новом стамбеном блоку у Улици Пере Сегединца. 

Градоначелник Кикинде Никола Лукач изразио је задовољство што је управо Кикинда део овог пројекта.

“Град Кикинда предано ради на очувању животне средине по сваку цену и то је нешто што је константа у раду локалне самоуправе. Северни Банат је најслабије пошумљен део Србије и део Европе и због тога имамо огромну одговорност и задатак да то исправимо како бисмо млађим генерацијама оставили здравију средину за живот. Због тога, свако посађено дрво за нас је вредно попут злата”, рекао је Лукач.

“Циљ оваквих пројеката, као што је “Зелена Србија” јесте управо да се подигне свест грађана о значају заштите животне средине. Секретаријат је до сада учествовао у многим кампањама, почев од ‘Очистимо Војводину’, ‘За Зеленију Војводину’ и између осталог и у овој кампањи која превазилази административну границу Војводине, тј. обухвата целу Србију. То је на неки начин и улога Секретаријата да заједно са Републичким Министарством за екологију стратешки организује и прати све активности у погледу заштите животне средине, у погледу подизања свести грађана и наравно, успостављања система очувања животне средине”, појаснио је помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег.

Заменик шефа Мисије, амбасаде Републике Португала João Melo Alvim, осврнуо се на сличности између Португала и Србије.

“Упркос разликама у броју становника, ми смо земље средње величине, са доста сличних области и готово идентичном дистрибуцијом становништва унутар земље. Чак и када возим вашим аутопутевима, постоје делови Србије који ме подсећају на Португал”, испричао је Melo Alvim.

Директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи навео је:

“Војводинашуме увек ће бити партнер оваквих иницијатива, а што се тиче озелењавања увек смо спремни да донирамо саднице локалним самоуправама, школама, забавиштима и слично”.

Партнери овогодишњег пројекта “Зелена Србија” су Јавно предузеће Војводинашуме, ОТП банка Србије, компаније Лидл и Теленор. Претходне године овај пројекат је реализован у 10 градова/општина широм Србије, међу којима су Апатин, Сомбор, Чачак, Шабац, Беочин, Сурчин, Врање, Нови Бечеј, Бач и Зајечар.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије као друштвено одговорна институција жели и да сађењем дрвећа, допринесе очувању животне средине, унапреди њен квалитет и допринесе очувању планете за будуће генерације.