Izaberite stranicu
9. септембра 2022.
Оштећен резервни далековод између НЕ Запорожје и оближње термоелектране

Услед поновног гранатирања, оштећен је резервни далековод који повезује нуклеарну електрану (НЕ) Запорожје и оближњу термоелектрану. Ово оштећење нема директан утицај на њен рад. Наиме НЕ Запорожје је већ два дана искључена са електричне мреже, када је још један резервни далековод искључен због гашења пожара.

Овај инцидент, како саопштава Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ), додатно указује на сигурносне ризике којима је изложена  НЕ Запорожје  у вези са спољашњим изворима напајања.

НЕ Запорожје је закључно са 2. септембром изгубила везу са сва своја четири главна спољна далековода. Од три резервна далековода која повезују НЕ Запорожје и оближњу термоелектрану, један је оштећен гранатирањем, док су друга два искључена. Оператори нуклеарне електране о овоме су обавестили експерте МААЕ који се налазе у електрани,


Поред прекида далековода, гранатирање је изазвало и штету на разводном постројењу, које оператер НЕ Запорожје планира да санира. НЕ Запорожје запоселе су руске снаге почетком марта, али украјинско особље и даље управља електраном.

Последњих неколико дана,  системи за хлађење и други сигурносни системи НЕ Запорожје напајају се из јединог оперативног реактора. НЕ Запорожје располаже дизел генераторима за хитне случајеве.

Мариано Гроси, генерални директор МААЕ у више наврата изразио је забринутост због ситуације у НЕ Уапорожје. Он је у јучерашњем извештају о нуклеарној сигурности, безбедности и контроли нуклеарних материјала у Украјини констатовао да је, услед војних активности, спољашње напајање НЕ Запорожје у неколико наврата, у потпуности или делимично, прекинуто. Гроси  је  тражио да се поново успостави редундантност спољашњих извора напајања, као и да престану све војне активности које могу утицати на њих.

Безбедно снабдевање електричном енергијом из мреже и других резервних извора напајања је од суштинског значаја за обезбеђење нуклеарне сигурности и спречавање нуклеарне несреће.  Од почетка сукоба у Украјини, Маријано Гроси стално наглашава да је ово  један, од седам круцијалних стубова нуклеарне сигурности и безбедности.

Генерални директор МААЕ јуче је препоручио хитно формирање заштитне зоне нуклеарне сигурности и безбедности у НЕ Запорожје и водиће консултације у циљу спровођења овог плана.

Подсећамо да је током протекле седмице, након вишемесечних напора, тим стручњака МААЕ предвођен генералним директором Гросијем, обишао највећу европску нуклеарну електрану. Два члана тима МААЕ остају на лицу места, како би независно и објективно пратили и процењивали ситуацију.