Izaberite stranicu
10. мај 2024.
Одржано предавање о малим модуларним реакторима на ЕИ Никола Тесла

Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност Србије, одазвао се на позив Електротехничког института Никола Тесла, у Београду, и присуствовао предавању које је јуче одржано на тему малих модуларних реактора (small modular reactor – SMR).

На овом скупу, о „дизајну, применама, изазовима и будућности малих модуларних реактора“, говорио је др Ђорђе Лазаревић, виши научни сарадник Електротехничког  институтаНикола Тесла. Ово предавање, у организацији IEEE PES (IEEE Power & Energy Society) подружнице за Србију и Црну Гору и Електротехничког института „Никола Тесла“, одржано је са циљем да пружи одговоре на питања о SMR, као напретку цивилне нуклеарне технологије у 21. веку, која представља нискоугљенични извор енергије, а који омогућава прелазак света на нето нулту емисију.

По речима др Лазеревића, мали модуларни реактори су се појавили као нова категорија унапређених нуклеарних електрана доносећи увећану нуклеарну сигурност и модуларни концепт. У питању су реактори мањих снага (до 300 MW)  који се у последње време често помињу као веома тражени у многим земљама широм света. Настали су на новој стратегији, значајног смањења нуклеарних акцидената коришћењем пасивних система за одвођење заостале топлоте, поједностављења дизајна тако да уместо петљи иду на интегралност најважних компоненти у један корпус и веће флексибилности за интеграцију са обновљивим изворима енергије. Иако је глобална нуклеарна индустрија активно укључена у имплементацију SMR пројеката, дизајн већине је у раној фази примене у многим земљама, истиче др Ђорђе Лазаревић.

Важно је истаћи да је Ђорђе Лазаревић, звање доктора електротехнике, стекао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, на студијској групи за нуклеарну, медицинску и еколошку технику. Запослен је у Центру за електроенергетске системе Института Никола Тесла, где ради на истраживању и развоју стратешких капацитета нискоугљеничних технологија, укључујући системе засноване на нуклеарној енергији. Има више од 15 година професионалног искуства у области заштите од јонизујућих зрачења, испитивања ефеката зрачења и примене нуклеарних технологија. Др Лазаревић је обављао  функцију директора Лабораторије за заштиту од зрачења и заштиту животне средине Института за нуклеарне науке Винча, као и руководиоца Одељења за декомисију нуклеарних објеката ЈП Нуклеарни објекти Србије. Био је део експертске групе која је пружала помоћ и подршку Мисији Републике Србије при ОЕБС-у и другим међународним организацијама. Аутор је и коаутор бројних научних радова, а учествовао је и координирао пројекте Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ). Данас је национални координатор неколико актуелних пројеката МААЕ.

Након предавања др Ђорђа Лазаревића, учесници овог стручног скупа, имали су прилику да отворе бројна питања и дискутују о различитим аспектима који се односе на мале модуларне реакторе.

Подсећамо да је и Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије почетком септембра протекле године потписао Уговор о пословно-техничкој сарадњи са  Електротехничким институтом Никола Тесла, чиме је успостављена сарадња и заједничко учешће на научним и развојним пројектима, размени искустава и знања у областима ниско-угљеничних енергетских технологија, и радијационе и нуклеарне сигурности и безбедности и другим акитвностима од обостраног интереса.