Izaberite stranicu
22. априла 2019.
Наши представници на радионици о радиоактивном отпаду у Истамбулу

Представник Института за нуклеарне науке Винча, именован од Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност, у периоду од 8. до 12. априла, учествовао је на регионалној радионици за идејно решење постројења за складиштење врло ниско радиоактивног отпада, ниско радиоактивног отпада и затворених ислужених радиоактивних извора, у Истумбулу, у Турској.

Учесници радионице презентовали су стање у области складиштења РАО у својим земљама и обишли организациону јединицу за складиштење и третман институционалног РАО, која је лоцирана у близини Истанбула. Такође су обишли објекат за складиштење РАО, затворених извора зрачења и постројења у којем се врши третман чврстог и течног РАО, као и кондиционирање затворених извора јонизујућих зрачења.

По претходно дефинисаним сценаријима, током радионице, организоване су вежбе у којима су учесници имали прилику да предлажу идеје за дизајн имагинарног складишта РАО које „тек треба да буде изграђено“, идеје и решења за пре намену „постојећег“ објекта у складиште РАО, као и идеје за развој критеријума за пријем РАО.

Значај ове радионице огледа се у унапређењу искуства и знања учесника о дизајну и методологији проналажења најбољих решења за складиштење РАО.