Izaberite stranicu
2. новембра 2022.
МААЕ симулатори нуклеарних реактора као образовни алати

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) спонзорише развој и дистрибуцију софтверских алата – симулатора основних принципа рада нуклеарних електрана. Ови симулатори пружају увид у основне карактеристике рада постројења, интеракције система постројења и одзиве постројења на транзијенте и несреће. Симулатори представљају квалитетне образовне алате, како за универзитетске професоре тако и за инжењере држава чланица МААЕ који су укључени у наставне теме везане за основе и сигурност нуклеарних реактора.

МААЕ под одређеним условима коришћења бесплатно дистрибуира ове симулаторе са релевантном пратећом документацијом заинтересованим странама у државама чланицама МААЕ. Поред тога, МААЕ редовно организује обуке на којима стручњаци дају детаљна објашњења о употреби ових симулатора, уједно објашњавајући основе физике и технологије реактора.

Посредством Директората омогућено је да у Републици Србији корисник ЈП Нуклеарни објекти Србије добије приступ инсталационом фајлу и корисничком упутству за употребу следећих симулатора: реактор са водом под притиском, реактор са кључалом водом, реактор са тешком водом под притиском, интегрални реактор са водом под притиском, као и симулатор језгра реактора.

За више информација о овим симулаторима, посетите: https://www.iaea.org/topics/nuclear-power-reactors/nuclear-reactor-simulators-for-education-and-training