Izaberite stranicu

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси покренуо је иницијативу за јачање глобалне спремности за будуће пандемије попут КОВИД-19. Пројект, назван ZODIAC, темељи се на искуству МААЕ у пружању помоћи земљама у коришћењу нуклеарних и изведених техника за брзо откривање патогена који изазивају прекограничне болести животиња, укључујући и оне који се шире на људе. Ове зоонотске болести сваке године убију око 2,7 милиона људи.

Пројекат ZODIAC успоставиће глобалну мрежу за помоћ националним лабораторијама у мониторингу, надзору, раном откривању и контроли животињских и зоонотских болести попут КОВИД-19, еболе, птичјег грипа и Зика-вируса. Циљ је да се свет боље припреми за будуће епидемије. „Државе чланице ће имати приступ опреми, технолошким пакетима, експертизи, упутствима и обуци. Доносиоци одлука ће добити ажурне информације прилагођене корисницима које ће им омогућити да брзо делују “, рекао је Гроси на састанку Одбора гувернера МААЕ.

Нуклеарне технике, као што су тестови који користе полимеразну ланчану реакцију са реверзном транскрипцијом у реалном времену (RT-PCR), важни су алати у откривању и карактеризацији вируса. МААЕ пружа хитну помоћ у око 120 земаља у коришћењу таквих брзих тестова.

Око 70% свих болести код људи потиче од животиња, a  ZODIAC има за циљ да помогне ветеринарским и службеницима за јавно здравље да идентификују ове болести пре него што су се прошириле.

Следећи концепт ”Јединствено здравље” (One Health), тј. мултидисциплинарни приступ сарадњи власти и стручњака медицине и ветерине, ZODIAC ће имати користи од јединствених заједничких лабораторија FAO / МААЕ и од партнера као што су Светска здравствена организација (WHO) и Светска организација за здравље животиња (OIE).

ZODIAC ће подржати и истраживачке активности према новим технологијама и методологијама за рано откривање и надзор. У оквиру пројекта, МААЕ ће побољшати своје капацитете да угости научнике и колеге из држава чланица у својим лабораторијама у Сеиберсдорфу подред Беча како би употпуили своја истраживања имунолошким, молекуларним, нуклеарним и изотопским испитивањима, као и у употреби зрачења за развој вакцина против болести попут птичјег грипа.

Извор:  https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-launches-initiative-to-help-prevent-future-pandemics