Izaberite stranicu

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) 11. марта 2021. године, са почетком у 10 часова, организује онлајн конференцију поводом 10 година од нуклеарног акцидента у Фукушими под називом „Нуклеарна сигурност данас: Фукушима – 10. година после“.

Kонференцију ће отворити Његова Екселенција амбасадор Јапана у Београду Такахико Kацумата и директор СРБАТОМ-а Слађан Велинов.

На конференцији ће се говорити на о акциденту у нуклеарној електрани Фукушима Даиићи, ублажавању његових последица, декомисији нуклеарне електране, санацији и ремедијацији њене локације као и о реакцијама у Србији на несрећу у нуклеарној електрани Фукушима Даиићи.

Kонференцију можете пратити на   YouTube kanalu SRBATOM-a.

Акцидент у нуклеарној електрани Фукушима Даиићи последица је катастрофалног земљотреса и цунамија који су погодили источну обалу Јапана 11. марта 2011. године. У земљотресу и цунамију погинуло је више од 18.500 људи, док званично нико није регистрован као жртва излагања зрачењу у нуклеарној централи.

Електрана је од Токија удаљена 220 километара, а око десетине хиљада људи присилно је евакуисано из префактуре Фукушима, док је још више грађана само отишло због страха од зрачења.

Након Чернобиљске катастрофе, инцидент у Фукушими се сматра најтежом несрећом која се односи на  употребу нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

За праћење конференције можете се регистровати путем linka.