Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) 11. marta 2021. godine, sa početkom u 10 časova, organizuje onlajn konferenciju povodom 10 godina od nuklearnog akcidenta u Fukušimi pod nazivom „Nuklearna sigurnost danas: Fukušima – 10. godina posle“.

Konferenciju će otvoriti Njegova Ekselencija ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata i direktor SRBATOM-a Slađan Velinov.

Na konferenciji će se govoriti na o akcidentu u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiići, ublažavanju njegovih posledica, dekomisiji nuklearne elektrane, sanaciji i remedijaciji njene lokacije kao i o reakcijama u Srbiji na nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči.

Konferenciju možete pratiti na YouTube kanalu SRBATOM-a.

Akcident u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiići posledica je katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili istočnu obalu Japana 11. marta 2011. godine. U zemljotresu i cunamiju poginulo je više od 18.500 ljudi, dok zvanično niko nije registrovan kao žrtva izlaganja zračenju u nuklearnoj centrali.

Elektrana je od Tokija udaljena 220 kilometara, a oko desetine hiljada ljudi prisilno je evakuisano iz prefakture Fukušima, dok je još više građana samo otišlo zbog straha od zračenja.

Nakon Černobiljske katastrofe, incident u Fukušimi se smatra najtežom nesrećom koja se odnosi na upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Za praćenje konferencije možete se registrovati putem linka.