Izaberite stranicu
1. јуна 2022.
Експертска мисија МААЕ у НЕ Чернобиљ

Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) послала је ове недеље експертску мисију у нуклеарну електрану „Чернобиљ“,  рекао је данас Рафаел Маријано Гроси, генерални директор МААЕ. Циљ мисије је да се обезбеди нуклеарна сигурност и безбедност у земљи током војног сукоба.

Током тродневног боравка у нуклеарној електрани „Чернобиљ“ тим стручњака пружиће подршку у  области заштите од зрачења, сигурносним мерама у управљању радиоактивним отпадом и нуклеарној безбедности, казао је Гроси и додао да ће  safegards експерти такође спровести  низ активности на локацији нуклеарне електране „Чернобиљ“ на којој се налазе различити објекти за управљање радиоактивним отпадом.

Један од приоритета стручног тима је пружање техничких савета о поновном успостављању аутоматизованог система за праћење нивоа радиоактивности, који је прекиду од 24. фебруара ове године.

Директор Гроси наставља са својим напорима да пошаље мисију МААЕ у највећу украјинску нуклеарну електрану Запорожје, која је под руском контролом, како би се спровеле важне активности у области нуклеарне сигурности, безбедности и заштите на овој локацији.

Украјинско регулаторно тело обавестило је међународну заједницу да у последњих 24 сата није било  промена које се односе на нуклеарну сигурност и безбедност у земљи. У Укријини је тренутно оперативно и на мрежу укључено осам нуклеарних реактора, преосталих седам реактора  су угашени због редовног одржавања или се држе у резерви.