Izaberite stranicu
22. фебруар 2023.
Директору Директората уручена плакета Института за нуклеарне науке „Винча“

На свечаној прослави обележавање јубилеја 75. година од оснивања Института за нуклеарне науке „Винча“, која је одржана данас у свечаној сали Српске академије наука у уметности, Слађану Велинову, директору Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије уручена је плакета.

Институт за нуклеарне науке „Винча“ основан је 1948. године као научни центар за истраживање најсавременијих тема у основним природним наукама – физици, хемији и биологији. Основао га је професор Павле Савић, физикохемичар, који је позван назад у Југославију из Института за физичке проблеме у Москви, где је радио у лабораторијама академика, касније Нобеловца, Пјотра Леонидовича Капице од последње године Другог светског рата.
Окупио је у Институту тадашњу младу научну елиту Југославије, углавном од стручњака ентузијаста који су тек завршили школовање. Радила су се истраживања која су дефинитивно дала препознатљив допринос почетку такозване „нуклеарне ере“ у свету.

Убрзо након почетка, институту је била намењена реализација државног нуклеарног програма истраживања, који је окончан 1968. године. Од те године институт наставља истраживања у оквиру мешовитог (не само нуклеарног) концепта. Данас је „Винча“ мултидисциплинарни научни институт који покрива велики број техничко-технолошких дисциплина.

Плакете Института за нуклеарне науке „Винча“, данас су додељене и Александру Вучићу председнику Републике Србије, Ани Брнабић, председници Владе Републике Србије, Маји Гојковић подпредседници Владе Републике Србије, Министарки културе и председници УО Директората, Јелени Беговић, министарки науке, технолошког развоја и иновација, Бранку Ружићу, министру просвете, Даници Грујичић, министарки здравља, Дубравки Ђедовић, министарки рударства и енергетике, Милошу Вучевићу, министру одбране, академику Владимиру С. Костићу, председнику Српске академије наука и уметности, Патријаху српском  Порфирију, као и онима који су имали значај и допринос у раду овог Института.