22. Februara 2023.
Direktoru Direktorata uručena plaketa Instituta za nuklearne nauke „Vinča“

Na svečanoj proslavi obeležavanje jubileja 75. godina od osnivanja Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koja je održana danas u svečanoj sali Srpske akademije nauka u umetnosti, Slađanu Velinovu, direktoru Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije uručena je plaketa.

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ osnovan je 1948. godine kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama – fizici, hemiji i biologiji. Osnovao ga je profesor Pavle Savić, fizikohemičar, koji je pozvan nazad u Jugoslaviju iz Instituta za fizičke probleme u Moskvi, gde je radio u laboratorijama akademika, kasnije Nobelovca, Pjotra Leonidoviča Kapice od poslednje godine Drugog svetskog rata.
Okupio je u Institutu tadašnju mladu naučnu elitu Jugoslavije, uglavnom od stručnjaka entuzijasta koji su tek završili školovanje. Radila su se istraživanja koja su definitivno dala prepoznatljiv doprinos početku takozvane „nuklearne ere“ u svetu.

Ubrzo nakon početka, institutu je bila namenjena realizacija državnog nuklearnog programa istraživanja, koji je okončan 1968. godine. Od te godine institut nastavlja istraživanja u okviru mešovitog (ne samo nuklearnog) koncepta. Danas je „Vinča“ multidisciplinarni naučni institut koji pokriva veliki broj tehničko-tehnoloških disciplina.

Plakete Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, danas su dodeljene i Aleksandru Vučiću predsedniku Republike Srbije, Ani Brnabić, predsednici Vlade Republike Srbije, Maji Gojković podpredsednici Vlade Republike Srbije, Ministarki kulture i predsednici UO Direktorata, Jeleni Begović, ministarki nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Branku Ružiću, ministru prosvete, Danici Grujičić, ministarki zdravlja, Dubravki Đedović, ministarki rudarstva i energetike, Milošu Vučeviću, ministru odbrane, akademiku Vladimiru S. Kostiću, predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti, Patrijahu srpskom  Porfiriju, kao i onima koji su imali značaj i doprinos u radu ovog Instituta.