Izaberite stranicu
12. марта 2021.
Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије учествовао у међународној вежби ConvEx-2b

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије је од 9. до 12. марта 2021. учествовао у међународној вежби ConvEx-2b које организује Међународна агенција за атомску енергију. Циљ вежби ConvEx-2b  јесте провера система међународне помоћи у случају нуклеарног или радиолошког акцидента у складу са Конвенцијом о пружању помоћи у случају нуклеарних несрећа или радиолошке опасности.

Вежба је била базирана на сценарију у коме је дошло до саобраћајне несреће возила које је превозило високоактивне изворе зрачења. Према сценарију, у удесу је дошло до оштећења извора, контаминације површина и поврећених у удесу, а сумњало се да су повређени прекомерно озрачени.

У овој вежби Србија је проверавала механизам за слање захтева земљама чланицама МААЕ и примање помоћи у виду консултација за реконструкцију дозе коју су примили повређени и консултација око њиховог даљег лечења.

Директорат је у отежаним условима рада изазваним пандемијом ковид-19 одговорио на све захтеве ове вежбе и тиме потврдио ефикасност националног система за одговор на радиолошку ванредну ситуацију.