Izaberite stranicu
13. фебруара 2023.
Директорат протекле седмице успешно тестирао програм JRODOS

Током два дана, колико је трајала Национална симулациона вежба, а коју је спровео Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, тестирана је употреба JRODOS програма подршке за формулисање препорука за доносиоце одлука о мерама заштите у свим фазама одговора на ванредну ситуацију.

Поред представника Директората, у вежби су учествовали и представници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Министарства одбране, Министарства здравља, Министарства пољопривреде и Министарства заштите животне средине.

Они су успешно реализовали главне циљеве вежбе, тако што су тестирали:

  • оперативну процедуру JRODOS програма подршке са поступцима којих се треба придржавати како би се управљало системом у циљу пружања подршке доносиоцима одлука о мерама заштите и другим мерама одговора у свим фазама ванредне ситуације: фази хитних мера, раној фази и касној фази;
  • интеракције између JRODOS оператора и доносиоца одлука; и
  • употребу JRODOS резултата симулације за формулисање мера заштите у случају нуклеарне ванредне ситуације

За потребе ове вежбе симулиран је озбиљан акцидент у нуклеарној електрани Козлодуј, у Бугарској, која се налази на око 100 километара источно од границе са Србијом.. Сценарио је изабран тако,  да прикаже утицај озбиљног нуклеарног акцидента у коме је дошло до испуштања радиоактивности у животну средину,   на потенцијалну контаминацију територије наше земље, приликом кога би процене и резултати примене JRODOS програма допринели доношењу мера неопходних за заштиту наших грађана и животне средине.

„Учесници су у току ове Националне  симулационе вежбе имали прилику да се  детаљније упознају са програмом JRODOS, који представља  програм подршке у доношењу одлука током нуклеарне ванредне ситуације и који је средином 2021. године инсталиран у Директорату,  у оквиру пројекта Европске комисије и уз подршку ENCO компаније која је задужена за реализацију овог пројекта“, казао је директор  Велинов и додао да је ово истовремено и била прилика да сви учесници у складу са својим надлежностима провере и своје  капацитете и расположивост у ситуацијама  са којима су били  упознати кроз сценарио ове вежбе.

„Искрено сам уверен да су резултати овог дводневног рада и дружења унапредили област рада и деловања свих институција које су укључене у одговор на могућу нуклеарну или радиолошку ванредну ситуацију“, навео је на  на крају спроведене вежбе директор Директората Слађан Велинов.