Izaberite stranicu
3. јуна 2019.
Директор Директората учествује на заседанју Комисије за сарадњу Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине Републике Србије

Директор Директората за радијациону и нулеарну сигурност и безбедност Србије, Слађан Велинов, присуствује данас Посебнoj седници коју је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, а на којој ће се обратити председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације, Вјачеслав Володин.

Теме заседања Комисије су српско-руска међупарламентарна сарадња у оквиру билатералних и мултилатералних формата, као и супротстављање савременим изазовима и претњама, проналажење путева стварања новог безбедносног система, борба за темељне принципе међународног права, укључујући и решавање косовског питања. Комисија ће разматрати и сарадњу Србије и Русије у области енергетике, као и сарадњу у области културе, научних и омладинских размена.

Србија, након 30 година, обнавља са Русијом сарадњу на државном нивоу, у области коришћења атомске енергије у мирнодопске сврхе и сродних поља.

И поред затишја у протеклом периоду, треба подсетити да је Руска Федерација испољила велику спремност за сарадњу приликом транспорта и пријема нуклеарног горива из научног Института Винча 2002. и 2010. године – најпре свежег а затим истрошеног.

Од почетка године, Руска Федерација и република Србија потписале су 4 документа, која предвиђају сарадњу у употреби знања из области нуклеарне енергије и сродних поља у мирнодопске сврхе.

Окосница ове предвиђене сарадње је складу је са државном политиком Републике Србије. То значи, да се знање, које је стицано протеклих деценија у области атомске енергије, употребљава за развој њене мирнодопске примене, пре свега у медицини, пољопривреди и индустрији. Све иновације до којих се буде заједнички дошло у истраживањима и стручним активностима биће вредне обема странама.