Izaberite stranicu
10. децембра 2021.
Директор Директората са амбасадором Аустрије обишао Суботицу

У циљу сталног унапређења билатералних односа, које Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије негује са Међународном агенцијом за атомску енергију (МААЕ) из Беча, директор Директората и координатор за везу са МААЕ Слађан Велинов је са амбасадором Аустрије у Србији, Николаусом Лутеротијем, обишао је Суботицу – најсевернији град наше земље и центар Севернобачког округа.

Градоначелник Суботице,Стеван Бакић угостио је директора Велинова и његову екселенцију г-дина Лутеротија у Зеленој сали Градске куће, а затим уприличио обилазак града, како би госте упознао са главним знаменитостима, будући да је Суботица мултинационални град, богате и дуге историје.

Након пријема у Градској кући, која је центар и симбол овог града, Велинов и Лутероти су у имали прилику да се кроз шетњу суботичким трговима и улицама упознају са  споменицима и препознатљивом архитектуром сецесије, карактеристичном за многа суботичка здања.

Они су обишли споменик цару Јовану Ненаду, који се налази на главном градском тргу, а који је био контраверзна историјска личност, самозвани цар који је прогласио Суботицу на кратко својом престоницом, 1527. године.

Затим су посетили јеврејску синагогу из 1902. године, која представља другу највећу синагогу у Европи. Овај сакрални објекат је успомена  на суботичке јевреје, страдале у холокаусту и представља споменик културе од изузетног значаја.

У Улици Димитрија Туцовића, директор Велинова и г-дин Лутероти стали су код  споменика који је по свему специфичан. У питању је споменик незнаном водоинсталатеру,  и представља поклон ЈКП „Водовод“ граду, урађен по принципу многих европских метропола, које имају по неколико скулптура обичних малих људи, који су на неки начин утицали на побољшање животних услова

Обилазак  Суботице завршен је посетом Рајхлове палате, специфичне по препознатљивим украсима жолнаи керамике, израђене у мађарском граду Печују и мозаицима од мурано стакла из Италије. Ово здање, замишљено као породични дом породице угледног архитекте Ференца Рајхла, временом је постало седиште уметничке галерије и ушло у ред споменика културе Суботице.