Izaberite stranicu
22. јул 2022.
Директор Директората присуствовао пријему у Амбасади Краљевине Белгије поводом националног празника

Његова екселенција Кун Адам, амбасадор Краљевине Белгије у Србији, поводом државног празника ове земље Националног дана Белгије, уприличио је пријем 21. јула у резиденцији амбасаде. Пријему је присуствовао директор Директората за радијациону и нукеларну сигурност и безнедност Србије Слађан Велинов.

На свечаности у амбасади у Београду био је и велики број угледних званица из јавног и културног живота Србије, као и представници дипломатског кора. Тема пријема били су познати белгијски стрипови, а гостима се указала прилика да боље упознају ову европску државу кроз њене анимиране јунаке.

Белгија слави 21. јул као национални празник, у знак сећања на 21. јул 1831. године, који се сматра настанком независне белгијске државе. Тада се Леополд од Сакс-Кобурга заклео на верност новом белгијском Уставу и постао белгијски краљ Леополд Први. Сваке године на овај дан белгијска краљевска породица, званичне институције земље, али и представници Европске уније, чије се седиште налази у престоници Белгије, присуствују церемонијама које укључују војну и цивилну параду, интонирање химне и завршни ватромет.

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије реализовао је успешну сарадњу са Амбасадом Белгије у протеклих годину дана. Амбасадор Белгије присуствовао је реализацији пројекта „Зелена Србија“ у Општини Чајетина, коју Директорат већ трећу годину за редом спроводи у разним општинама и градовима широм Србије. Овом приликом засађене су зимзелене биљке, махом смрче, које су аутохтона сорта и пејзажно одговарају планинском пределу на ком доминира борова шума какав је и предео Златибора. 

Његова екселенција Кун Адам, заједно са представницима Директората обишао је Институт за нуклеарне науке „Винча“, том приликом амбасадору су представљени пројекти који се тренутно спроводе у Научном институту у сарадњи са белгијским институцијама а све у циљу отварања додатних могућности за унаређење и проширење међусобне сарадње.