22. Jula 2022.
Direktor Direktorata prisustvovao prijemu u Ambasadi Kraljevine Belgije povodom nacionalnog praznika

NJegova ekselencija Kun Adam, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, povodom državnog praznika ove zemlje Nacionalnog dana Belgije, upriličio je prijem 21. jula u rezidenciji ambasade. Prijemu je prisustvovao direktor Direktorata za radijacionu i nukelarnu sigurnost i beznednost Srbije Slađan Velinov.

Na svečanosti u ambasadi u Beogradu bio je i veliki broj uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora. Tema prijema bili su poznati belgijski stripovi, a gostima se ukazala prilika da bolje upoznaju ovu evropsku državu kroz njene animirane junake.

Belgija slavi 21. jul kao nacionalni praznik, u znak sećanja na 21. jul 1831. godine, koji se smatra nastankom nezavisne belgijske države. Tada se Leopold od Saks-Koburga zakleo na vernost novom belgijskom Ustavu i postao belgijski kralj Leopold Prvi. Svake godine na ovaj dan belgijska kraljevska porodica, zvanične institucije zemlje, ali i predstavnici Evropske unije, čije se sedište nalazi u prestonici Belgije, prisustvuju ceremonijama koje uključuju vojnu i civilnu paradu, intoniranje himne i završni vatromet.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije realizovao je uspešnu saradnju sa Ambasadom Belgije u proteklih godinu dana. Ambasador Belgije prisustvovao je realizaciji projekta “Zelena Srbija” u Opštini Čajetina, koju Direktorat već treću godinu za redom sprovodi u raznim opštinama i gradovima širom Srbije. Ovom prilikom zasađene su zimzelene biljke, mahom smrče, koje su autohtona sorta i pejzažno odgovaraju planinskom predelu na kom dominira borova šuma kakav je i predeo Zlatibora.

Njegova ekselencija Kun Adam, zajedno sa predstavnicima Direktorata obišao je Institut za nuklearne nauke „Vinča“, tom prilikom ambasadoru su predstavljeni projekti koji se trenutno sprovode u Naučnom institutu u saradnji sa belgijskim institucijama a sve u cilju otvaranja dodatnih mogućnosti za unaređenje i proširenje međusobne saradnje.