Izaberite stranicu
13. септембар 2023.
Делегација Директората на отварању изложбе јапанске фотографије

На позив Амбасаде Јапана, делегација Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, данас је присуствовала отварању изложбе „Фотографске слике и материја: јапанске фотогравуре 1970-их“ у Музеју примењене уметности, у Београду.

Ова путујућа изложба, састављена 2015. године фокусира се на штампане графичке радове из 1970-их, што се може видети у раду 14 уметника који су помогли да се развије штампарски покрет у свету савремене јапанске уметности. Изложба је подељена у два дела: „Доба фотографског израза“ и „Слике аутономне материје“. Влада Јапана  је1957. године покренула  Међународну бијеналну изложбу графике у Токију, као део своје послератне културне политике.

Награђен Међународном великом наградом на шестом издању бијенала 1968. године, Тецуја Нода је трансформисао фотографске портрете своје породице у штампане графичке радове. Његова дела била су значајна по томе што су илустровала велике промене у штампи на међународном нивоу, и потврдила да постоје паралеле између трендова у савременој графици и савременој уметности.

Седамдесетих година прошлог века дошло је до брзог пораста јапанских дела која су усвојила Нодин метод претварања фотографија у штампане графике, што уједно доводи до златног доба у штампи. Док представља важне трендове у штампи током 1970-их, ова изложба се фокусира на штампу инспирисану трендовима у савременој уметности истог периода.

Изложба ће трајати до 30. септембра.