Izaberite stranicu

30. октобра, CERN се придружује научниицима широм света који расветљавају једну од најмрачнијих мистерија универзума у знак обележавања дана тамне материје 2020. године

Клаудија Марселони де Оливеира /CERN/ 23. октобар, 2020. године

Тамна материја криви удаљену светлост звезда и омогућава галаксијама да се ротирају незамисливом брзином, али је за традиционалне детекторе у потпуности невидљива. У ствари,  научницима је тамна материја позната једино захваљујући њеној огромној гравитационој сили којом привлачи обичну материју. У том смислу, најснажније оружје које научници имају на располагању у лову на ову неухватљиву супстанцу су њихова креативност и истрајност.

Неколико експеримената у оквиру CERN-а, који укључују и AMS, ATLAS, CAST, CMS, FASER и Osqar трагају за тамном материјом. Како би се идентификовале честице тамне материје, у овим експериментима научници прво покушавају да их „направе“ (преко сударања честица у LHC-у), „разбију“ (анализом шта би од њих могло да остане након сударања у свемиру), или да их „протресу“ (трагањем за ударцима које тамна материја може да зада атомским језгрима у детекторима).

Дан посвећен тамној материји се прославља сваке године у лабараторијама широм света које су укључене у њено истраживање, а отуда и учешће CERN-а у самом догађају. 30. октобра почев од 17:00 теоретичари и експерименталисти у CERN-у коју учествују у неким од експеримената ће предстваити своја најновија истраживачка сазнања о тамној материји и одговарати на горућа питања глеадоцима путем YouTube и Facebook дискусије уживо. Овим путем бисмо желели да охрабримо гледаоце да постављају питања која се крећу од природе тамне материје до тога како научници намеравају да је направе у лабараторијским условима, као и о могућности да се ови експерименти и виде у самом CERN-у.

Уколико сте заинтересовани, на следећем линку можете да нађете више информација:  https://home.cern/news/news/cern/livemarathondarkmatterhunterscern-30-october-2020