Izaberite stranicu
28. октобар 2021.
Завршена је међународна вежба ConvEx-3 (2021) симулације одговора на нуклерани акцидент

Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, заједно са МУП Сектором за ванредне ситуације и лабораторијама овлашћеним за поједина испитивања у оквиру мониторинга,  учествовали су  у међународној вежби ConvEx-3 (2021), у којој је симулиран акцидент на нуклеарној електрани „Барака“ у Уједињеним Арапским Емиратима. Организатори вежбе су Међународна агенција за атомску енергију (МААЕ) и Уједињени Арапски Емирати.

Вежба је почела 26. октобра 2021. године у 08:23 h и током 36 сати колико је трајала вежба, запослени у Директорату и други учесници вежбе примали су и обрађивали информације, вршили анализе, припремали обавештења на начин на који би се то вршило и у случају да се акцидент заиста и догоди.

Циљ вежбе је била провера одговора земаља чланица МААЕ на нуклеарни акцидент.

У овој вежби, Србија је први пут користила програм за подршку при одлучивању JRodos. Овај програм пружа могућност прогнозе кретања радиоактивног облака, процене утицаја нуклеарног акцидента на становништво и животну средину и процене ефикасности планираних мера заштите.

Слика приказује симулацију кретања радиоактивног облака за 48 сати прогнозирано у JRodos.

Спроведеним активностима одговора на нуклеарни акцидент са могућим прекограничним последицама Република Србија је показала да може да одговори на овакве акциденте и да поседује адекватне механизме за заштиту и спасавање.

У вежби ConvEx-3 (2021), уз Републику Србију, учествовале су још 74 државе и 12 међународних организација.