Izaberite stranicu
25. септембар 2023.
Учешће делегације Републике Србије на 67. Генералној конференцији MAAE

Делегација Републике Србије учествоваће, заједно са представницима 176 држава чланица, на 67. редовном заседању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (МААЕ), која почиње данас и трајаће до 29. септембра, у седишту Агенције у Бечу.

Током трајања Генералне конференције дискутоваће се о најважнијим питањима из надлежности Агенције. Биће усвојен извештај за претходну годину, програм и буџет за наредну годину и донете одлуке о питањима која су између два заседања поднета од стране Савета гувернера, генералног директора Агенције или државе чланице.

Рафаел Маријано Гроси, поново је изабран на место генералног директора МААЕ. Њему је на данашњем отварању Конференције продужен мандат, тако да ће на челу Агенције остати до 2. децембра 2027. године.

Он ће отворити овогодишњи Научни Форум о нуклеарним иновацијама у циљу постизања нулте емисије угљен диоксида (Nuclear Innovations for Net Zero).

Учесници Форума, истраживаће нове иновације у нуклеарној енергији, које могу помоћи да се производња енергије заснована на фосилним горивима брзо замени сигурном и поузданом нуклеарном енергијом са ниским садржајем угљеника, а биће речи и о новим напредним нуклеарним реакторима за производњу енергије. Говориће се и о иновацијама кроз дигитализацију, вештачкој интелигенцији, роботици и напредној производњи. На  Форуму ће се разматрати о коришћењу нуклеарне енергије   у индустријским процесима, транспорту и системима грејања зграда, као и за електричну енергију.

Нове чланице Агенције у овој години постале су  Република Зеленортска Острва и Република Гамбија.

Наша земља (тадашња Савезна Република Југославија),  добила је пуноправно чланство у Агенцији 21. октобра 2001. године, а  Република Србија је, по основу сукцесије, наставила своје чланство после престанка Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Треба подсетити да се ове године навршава и 70 година, од када је Двајт Ајзенхауер, председник САД, одржао говор под називом „Атоми за мир“ у Генералној скупштини Уједињених нација 8. децембра 1953. године,  у Њујорку, што је била инспирација за стварање Међународне агенције за атомску енергију .