Izaberite stranicu

Судански пољопривредници у сушним областима сада имају сорту кикирикија која је отпорна на сушу, што ће побољшати производњу и повећати извоз. Нова сорта показала је до 27% већи принос, а треба јој мање воде и има потенцијал да удвостручи приходе пољопривредника. 

Ова сорта кикирикија развијена је применом  нуклеарних/радијационих техника уз подршку МААЕ (Међународна агенција за атомску енергију), у сарадњи с Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених нација ( FAО – Food and Agriculture Organization ).

Судан је некада био један од највећих светских извозника кикирикија, али његов ранг опада  последњих година, због климатских промена.  Будући да кикирики зависи од падавина, разорне суше у овим регионима значајно су утицале на  приносе. 

Након деценије истраживања у истраживачкој станици Елобеид, суданско Министарство пољопривреде и шумарства је 2018. године створило сорту под називом Тафра.

Научници су користили јонизујуће зрачење као почетни корак у узгоју биљака да би развили ову нову сорту. Озрачивање убрзава промене у генетском саставу усева, тако да научници могу да одаберу линије са жељеним особинама као што је отпорност на сушу, да би на крају добили најбољу сорту. Иначе, да би се усеви прилагодили променама у окружењу спонтаном мутацијом и природном селекцијом, потребно је неколико векова.

Озрачивање убрзава овај процес, па је тако нова сорта кикирикија и добила име „Тафра“, што на арапском значи мутант.

„Климатске промене узрокују све значајнију штету пољопривреди, што доводи у опасност производњу хране у разним деловима света,“ рекла је Фатма Сарсу, узгајивач биљака и генетичар у Заједничком одељењу за  примену нуклеарних техника у храни и пољопривреди FAO/МААЕ.

Следеће године стотину фармера добиће ово семе, али за само три године очекује се да га добије свих 230.000 потенцијалних узгајивача кикирикија у држави Северни Кордофан.

Извор: https://www.iaea.org/newscenter/news/not-just-peanuts-sudan-looks-to-nuclear-technology-to-double-farmers-income-grow-exports