Izaberite stranicu

Истраживачи  Државног универзитета Орегон у сарадњи са компанијом Нускејл (NuScale) конструисали су прототип нуклеарног миниреактора  који ће потенцијално означити ново поглавље у производњи струје у нуклеарним електранама најпре у САД, а потом и широм света.

Пошто су ови реактори много мањих димензија од досадашњих и користе неупоредиво мање нуклеарног горива, могли би да буду и решење проблема емисије штетних гасова у прозводњи електричне енергије, а тако и горућег питања загађења које проузрокује климатске промене.

Њускејловом реактору неће бити потребни масивни торњеви за хлађење или широке сигурносне зоне. Може се изградити у фабрици и отпремити на било коју локацију, без обзира колико је удаљена. Опсежне симулације показују да може да поднесе готово било које хитно стање без пада система. Један од разлога је што, у односу на постојеће реакторе, користи тек делић њихове потрошње нуклеарног горива, а и запремински, чини тек делић њихове величине. Цео је 20 метара висок и 3 метра широк.

Ово је добра вест за планету чија је клима у кризи. Овај мали модуларни реактор технички је решен тако да омогућава спајање неколико реактора у једну целину. У случају да је потребна мала  количина енергије, може се инсталирати само неколико модула. Ако је потребно опскрбити раштркану градску територију, укључи се  још неколико. Будући да су мали, ови реактори могу се масовно производити и достављати на било које место у неколико комада. Можда је најважније то што мали модуларни реактори могу искористити неколико механизама хлађења и сигурности који нису доступни њиховој великој браћи, а све то  гарантује да неће постати следећи Чернобиљ.

Хосе Рејес, суоснивач и главни технички директор Нускејла истиче да су мали реактори сигурнији делимично и због тога што су довољно мали да могу бити смештени у подземним базенима с водом. Ако реактор процури, топлота може полако да се шири у базен. То такође значи да се реактори могу градити ближе местима на којима је потребна њихова снага, без сигурносног тампона од 16 км, који конвенционално постројење мора имати.

Мали модуларни реактори можда су прве ситне нуклеарне електране које би се пласирале на америчку мрежу, али неће бити последње. Министарство енергетике заинтересовано је и за микрореакторе, нуклеарну електрану типа „укључи и користи“ која обично производи мање од 50 мегавата. Док су мали модуларни реактори боље прилагођени индустријским процесима и другим великим оптерећењима снаге, микрореактори су идеални за мање потребе као што су напајање удаљене војне базе осветљење у изолованој  заједници на Аљасци. Али у будућности би могли служити и као стални извор енергије без емисија штетних гасова у градовима.

Извор:  https://www.wired.com/story/the-next-nuclear-plants-will-be-small-svelte-and-safer/