Izaberite stranicu
8. март 2024.
Техничка посета Директорату у оквиру пројекта ЕУ

Учесници тренинг курса који се одржава у Београду од 4. до 8. марта ове године, на тему процена безбедности постојећих и нових нуклеарних инсталација од спољашњих опасности (Safety Assessment of existing and new nuclear installations for external hazards), јуче су посетили Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Током ове техничкe посетe представници Директората су учеснике курса упознали са темама које се односе на: деловање у случају ванредних догађаја, систем ране најаве и вежбе у којима је Србија учествовала.

Овај тренинг курс, који је део пројекта Европске комисије „Обука и подучавање за стручњаке нуклеарних регулаторних органа (НРА) и њихових организација за техничку подршку (ТСО) за развој или јачање њихових регулаторних и техничких способности – МЦ3.01/20“, покренут је 2022. године.

Циљ овог пројекта је обезбеђивање обуке и подучавање запослених, као и стручњака НРА и ОПС у циљу јачања њихових способности, у погледу задатака и одговорности, а у вези са заштитом од зрачења и нуклеарном безбедношћу. Током скоро три године пројекта, биће обезбеђени различити курсеви, као и помоћ за стручњаке НРА и ОПС за пренос знања, искуства и добре праксе.